Dat ziet er al fraai uit nu de dode struiken zijn weggehaald.
Dat ziet er al fraai uit nu de dode struiken zijn weggehaald. (Foto: Dirk Karten)

Groene opfrisbeurt voor Stationsplein Zaandam

Nieuws

ZAANDAM – Er moet nog wel het nodige gebeuren, maar het begin van een groene opfrisbeurt voor het Stationsplein in Zaandam is een feit. Het woekerende onkruid en de dode planten maken plaats voor vers groen.


Weg onkruid... 

We gaan eerste even terug naar oktober 2020. Toen was de mening van wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) over het plein als volgt: “Deze plek verdient echt onze aandacht. Nu bewegen zich hier vooral mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer of naar het centrum van Zaandam gaan. Maar de plek is groot genoeg om een groene, aangename plek te creëren waar mensen kunnen wachten op de trein, elkaar (op afstand) ontmoeten of te lunchen op een bankje.”

De gemeente vroeg vervolgens aan de inwoners om mee te beslissen en te kiezen uit twee ontwerpen voor de herinrichting. De herinrichting van het plein is namelijk nog steeds van tijdelijke duur. Het uiteindelijk plan is het plein tussen het Ebbehout en de Houtveldweg verder te ontwikkelen.

Kom maar op met die nieuwbouw!

Nu het oude belastingkantoor tegen de vlakte is kan ook het nieuwbouwplan Heldin-Stelling van start gaan.

We maken nog een klein stapje terug in de tijd. De gemeente richtte in 2021 het Stationsplein opnieuw in. Twee jaar geleden zijn er plantvakken gekomen die ingezaaid werden met bloemenmengsels en heesters. Alleen werkte de afgelopen gortdroge zomer niet mee het groen in leven te houden. Veel planten overleefden dat niet. En dus moest er nu wat gebeuren om het plein toch dat zo gewenste ‘fijne plek te laten worden waar mensen zich prettig voelen’.


Het begin is er. 

Opzet gemeente

“Elke dag komen veel mensen langs het Stationsplein. Wij vinden het belangrijk, dat het Stationsplein een plek is waar mensen zich prettig voelen. Omdat de nieuwbouwplannen voor het plein nog niet bekend zijn, gaan we de vakken opnieuw beplanten. Eerst halen we de oude planten en oude grond weg. Daarna zetten we heesters en vaste planten neer, die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en insecten. De aannemer gaat de planten verzorgen en geeft ze als dat nodig is water. De padenstructuur en de inrichting van het plein zijn hetzelfde gebleven”, stelt de gemeente.

We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Afbeelding
Afbeelding