De broers Piet en Evert Klos, steunpilaren voor de Wormerlandse gemeenschap.
De broers Piet en Evert Klos, steunpilaren voor de Wormerlandse gemeenschap. (Foto: Bart Homburg)

Harde werkers in het zonnetje gezet tijdens lintjesregen in Wormerland

Nieuws

WORMERLAND - Mevrouw K.J. Ross-Molenaar (Karin) en de broers Evert en Piet Klos kregen tijdens de traditionele lintjesregen in Wormerland de waardering die ze verdienen door het krijgen van de benoeming tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Judith Michel reikte de drie Koninklijke onderscheidingen uit.

Op ongeveer vijftienjarige leeftijd is Karin gestart als leidinggevende bij Scoutinggroep ‘Henriette Beetcher Stowe’. Later is ze overgestapt naar Scouting ‘Elfregi Zaanstreek’, waar ze tot 1995 onderdeel uitmaakte van het team leidinggevenden. Daarna bleef Karin tot 2022 hand- en spandiensten verrichten voor de scouting.

In 1997 is Karin een oudercontactgroep gestart in de Zaanstreek voor ouders van kinderen met autisme. Sinds 2017 is Karin vrijwilliger bij ‘de Luisterlijn’ en biedt wekelijks zo’n 4,5 uur een luisterend oor aan mensen die hun verhaal kwijt willen. Ook begeleidt ze nieuwe vrijwilligers. Karin is sinds 2021 vrijwilliger bij de Poelboerderij en vervult wekelijks de functie van gastvrouw en baliemedewerkster.

Piet Klos

De heer P.A.J. Klos (Piet) uit Wormer ontving de Koninklijke onderscheiding voor onder andere zijn activiteiten voor WSV’30. Vanaf 1975 is Piet Klos verbonden aan de vereniging. Vroeger trainde hij de pupillen. Ook is hij al tientallen jaren actief voor de kantinecommissie en sinds zijn pensioen ook voor de onderhoudsploeg. 

Al vanaf 1992 is Piet bondsscheidsrechter en fluit wekelijks bij een volleybalwedstrijd in de regio. Vorig jaar is hij door NEVOBO benoemd tot scheidrechter van het jaar in regio West. Ook voor VCC’92 fluit hij sinds de oprichting meerdere wedstrijden per week. Piet coördineert de scheidrechters poule en is al twintig jaar de wedstrijdsecretaris. Piet verzorgt al ruim 25 jaar de maandelijkse kerkdiensten bij Evean, locatie Oostergouw. Sinds 2014 is hij ook koster bij de avondwake en de afscheidsdiensten van overleden parochianen.

Evert Klos

De heer E.F. Klos (Evert) uit Oostknollendam ontving de Koninklijke onderscheiding voor onder andere zijn inzet voor Dorpsvereniging ‘Nova Vita’. Evert is zo’n vijftig jaar Sinterklaas geweest. Nova Vita kan alle maanden van het jaar een beroep op hem doen. Evert helpt bij vele door de vereniging georganiseerde activiteiten. In 2021 is Evert benoemd tot erelid. Al ongeveer 25 jaar is Evert voorzitter van de begrafenisonderneming Oost-Knollendam, de vereniging tot beheer en instandhouding van de begraafplaats in Oost-Knollendam die in 1896 is opgericht. 

Evert is sinds 1987 vrijwilliger en actief lid bij Toneelvereniging ‘Eensgezindheid’ die al meer dan 125 jaar bestaat. Hij heeft niet alleen al vele rollen vertolkt, maar helpt onder andere ook bij de decors en het maken van de programmaboekjes. Evert heeft al diverse historische films ingesproken van het Historisch Genootschap Wormer en de Stichting Historisch Oostknollendam. Evert is bovendien sinds 1984 intensief betrokken bij Voetbalvereniging V.V. Knollendam. Jarenlang heeft hij wedstrijden gefloten en is regelmatig de spreekstalmeester. Ook was hij zeven jaar voorzitter van deze vereniging. 

Karin Ross-Molenaar kreeg ook uit handen van burgemeester Judith Michel de onderscheiding tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.