Ook De Bleeke dood is op Nationale Molendag geopend.
Ook De Bleeke dood is op Nationale Molendag geopend. (Foto: Dirk Karten)

Genieten van onze Zaanse historie op Nationale Molendag

Uitgaan

ZAANSTREEK - In het weekend van 13 en 14 mei vieren we Nationale Molendag. Ook de Zaanse industriemolens zetten hun deuren wijd open voor publiek op zaterdag 13 mei. Een mooie gelegenheid om eens te kijken wat en hoe er in onze molens wordt geproduceerd.

Op de Zaanse Schans wordt bijvoorbeeld olie geslagen, hout gezaagd, verf gemaakt en specerijen vermalen tot poeder. Ook De Ooievaar en De Bleeke Dood zijn open. Deze aan weerszijde van de Zaan liggende molens naast de Julianabrug zijn slechts zelden te bezoeken. Voor De Ooievaar, met toegang via het Duyvisterrein, geldt een aanmeldingsplicht. De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur.
Aanmelden via 075-6288968 of info@zaanschemolen.nl

Is het je op de Zaanse Schans te druk? Ga dan naar De Schoolmeester of Het Prinsenhof in Westzaan waar respectievelijk papier en gort wordt gemaakt. De Jonge Dirk, de kleinste molen van de vereniging, is eveneens open en per boot bereikbaar vanaf De Schoolmeester. In de Westzaanse papiermolen kunnen bezoekers vanaf twaalf jaar bovendien gratis workshops boekbinden volgen, waarbij er voor de omslag uiteraard Zaansch Bord wordt gebruikt.

In Wormer zal de molenaar van De Koker met plezier laten zien hoe graan wordt vermalen tot meel. Voor alle molens geldt een entreetarief dat ten goede komt aan het behoud van het Zaanse molenerfgoed.

Afbeelding