Geallieerde bommenwerpers boven de Hembrug onderweg voor voedseldroppings in de meidagen van 1945. Op 4 mei herdenken we hen die gevallen zijn voor onze vrijheid...
Geallieerde bommenwerpers boven de Hembrug onderweg voor voedseldroppings in de meidagen van 1945. Op 4 mei herdenken we hen die gevallen zijn voor onze vrijheid... (Foto: Privécollectie Bert Westendorp)

Programma’s 4 mei herdenkingen in Wormerland

Nieuws

WORMERLAND - Ook in Wormerland wordt op 4 mei gepast stilgestaan bij hen die vielen voor onze vrijheid. Dat begint om 19.30 uur met de kranslegging bij de gedenkplaat van Jan Kuijper naast het woonhuis Dorpsstraat 191. Aansluitend is er een stille tocht naar monument hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat.

Om 19.30 verzamelen in 1456, Wijdewormerplein 3 waarna Brassband Eensgezindheid speelt onder leiding van dirigent Gertjan Loot bij monument The Long Day Closes. Het verder programma is als volgt: 19.45 uur: aankomst bij het monument hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat. Zan g van gemengd koor Zang en Vriendschap o.l.v. Marjana Butko Peace. Gedicht voorgedragen door Shelley Veneklaas Slots. Brassband Eensgezindheid & Gemengd koor Zang en Vriendschap brengen Locus Iste van Bruckner, arr. Ger van Wattingen. Gedicht voorgedragen door Puck van Zaanen. Gemengd koor Zang en Vriendschap zingt Lascia ch’io pianga van Händel. Brassband Eensgezindheid speelt koraalmuziek uit 120 Hymns for Brassband. Brassband Eensgezindheid brengt The Last Post met om 20.00 uur twee minuten stilte.

Aansluitend wordt het Wilhelmus van Nassouwe (coupletten 1 en 6) gezongen en volgt de kranslegging en toespraak van burgemeester Judith Michel. Na het slotwoord is er een muzikale afsluiting door Brassband Eensgezindheid met Hymn To the Fallen van John Williams, arr. Klaas van der Woude.

Herdenking in Neck/Wijdewormer

In Neck is de herdenking op 4 mei als volgt: om 19.30 uur verzamelen in 1456, Wijdewormerplein 3, Wijdewormer. Om 19.50 uur loopt de stoet vanaf 1456 naar het oorlogsmonument aan de Pieter Slootenweg. Trompettist Rense Jansen speelt daar The Last Post waarna om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Om 20.02 begint de kranslegging met het voorlezen door Carlijn, Marieke en Ine van een gedicht. Aansluitend volgt de toespraak door locoburgemeester Jeroen Schalkwijk en is er daarna gelegenheid om koffie/thee te drinken in 1456.