Het team van Het Heerenhuis heet je ook graag welkom tijdens Het Zaanse Bokketochie op 13 en 14 mei.
Het team van Het Heerenhuis heet je ook graag welkom tijdens Het Zaanse Bokketochie op 13 en 14 mei. (Foto: Evert Ruis)

Zaanse Bokketochie bij café Zaanzicht, eetcafé De Toog, Bar Bruizz, Grand Café Batavia 1894 en Het Heerenhuis

Uitgaan

ZAANSTREEK – “Deze keer pakken we echt goed uit en dat gaan de deelnemers merken! Door de unieke samenwerking van de loyale ondernemers van de deelnemende horecabedrijven en onze goede contacten met de beste brouwerijen van Nederland zijn we erin geslaagd de allerlekkerste én bekroonde lentebockbieren te kunnen presenteren. Als je bovendien de ‘Tocht der Tochten’ afsluit met een volle stempelkaart, krijg je een herinnering dat een echte collectoritem gaat worden. Zeker weten!”, zegt Marco Oldenhof, penningmeester van de stichting Zaanse Bokketochie. Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het zover: de 52e editie van hét Zaanse bockbierfeestje.

‘We pakken echt goed uit met de beste lentebockbieren én live muziek’

Het feit is op zich al uniek; samen maar liefst 52 keer het glas heffen met de nieuwste, vers gebrouwen bockbieren. “Die komen van de allerbeste brouwerijen uit heel Nederland en België”, vult stichtingsvoorzitter Willem Wijker aan. “Die we bovendien bij alle vijf de deelnemende horecabedrijven voor één tarief serveren. De prijs is net als voorgaande keer; slechts 4,50 euro.” En dat is vandaag de dag voor een goed glas speciaalbier absoluut een nette prijs.

Allerbeste lentebockbieren ooit en leukste cadeau dankzij loyale samenwerking deelnemende horecazaken

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei ben je welkom vanaf 13.00 uur bij de deelnemers café Zaanzicht aan de Oostzijde, eetcafé De Toog, Zuideinde in Koog aan de Zaan, Bar Bruizz op de Dam in Zaandam, Grand Café Batavia 1894, Veerdijk in Wormer en bij Het Heerenhuis, Zuiderweg in Wijdewormer.


Internationaal bekroonde bockbieren kom je ook tegen bij het Zaanse Bokketochie, zoals Grolsch lentebock. 

Vriendenclub

De bestuursleden roemen de inzet van de deelnemers. “Het is een vriendenclub die meedenkt iedere keer weer de beste bieren te kunnen serveren. Zo staan bij elke deelnemer vier zalige lentebockbieren op de tap.”

Zoals ‘Het geheim van Egmond’. Het enige Benedictijner abdijbier van Nederland. Sancti Adalberti brouwt ambachtelijk bier met granen van biologische teelt. In hun lentebock schijnt de voorjaars zon. Wist je dat het water uit de Adelbertus bron in Egmond-Binnen komt?

De hoeveelheid onderscheidingen zijn haast niet meer te tellen voor het Texels bockbier. Gebrouwen met traditioneel vakmanschap én eigentijdse technologie. Natuurlijk ontbreekt deze topper niet bij het 52e Zaanse Bokketochie.

Proef bockbier met ‘de smaak van het voorjaar’

“En wat dacht je van Grolsch lentebock? Een bekroonde frisse lentebock, gebrouwen met een speciale melange aan hopsoorten. In combinatie met geroosterde moutsoorten geeft dit een smaak van citrus en honing. Het vleugje smaak dat doet denken aan kamillebloesem geeft dit bier zijn voorjaarsachtige karakter. Dat is ook een voordeel van lentebock, het is minder zwaar dan herfstbockbier”, licht Willem Wijker toe.

Wereld Bier Award

Nog een bockbier dat vraagt om geproefd te worden en een Wereld Bier Award won: Brand Lentebock. Fruitig en fris. In iedere slok proef je het begin van een mooi nieuw seizoen. Gebrouwen met een bijzondere blend van gebrande moutsoorten en vergist met een bovengist. Een geweldige gezelschapsbier dat het frisse karakter dankt aan de Saazer hop.

“En wat dacht je van Jopen lentebock? Een fris smakend bier vol fruitige hoparoma’s. Of Chouffe Soleil; heb je de zon wel eens uit een flesje gedronken? De smaak van dit lichte bier voelt als een zomerse zwempartij, zo verfrissend, rijk en fruitig. We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar er is meer nieuws waarom je deze 52e editie niet mag missen”, vult Marco aan.


Ook zanger Peter Beense begroet zondag 14 mei het publiek dat meedoet aan het Zaanse Bokketochie. 

Live muziek op zondag

Wie op zondag een gezellig bockbier rondje doet, wordt bij iedere locatie met live muziek welkom geheten. Bij Eetcafé De Toog treedt zondag zanger Dennis Burger met heerlijk herkenbare Italiaanse klassiekers/meezangers. DJ Marco Koorn ((bekend van Tante Roosje) brengt het publiek op beide dagen in de feeststemming.

‘Van zijn biertje blijf je af’ maar niemand minder dan zanger Peter Beense is te gast bij Bar Bruizz. Groots genieten bij de warme klanken van de Amsterdamse volkszanger. Zanger Peter van Ons kom je vervolgens tegen in het altijd gezellige Café Zaanzicht om bij het volgende bockbiertje dat je nuttigt in Het Heerenhuis mee te zingen met de live band Soul Sessions. Bij Batavia 1894 komt niemand minder dan The Piano Man zijn muzikale kunsten vertonen.

Stempelkaart

De 52e editie van het Zaanse Bokketochie gaat zowel op zaterdag als op zondag om 13.00 uur van start. Bokbiertje geproefd? Vergeet niet om een stempel op je kaart te laten zetten bij de kassa van iedere deelnemer. Wie na afloop een volle kaart inlevert bij het café naar keuze, krijgt de bijzondere herinnering. Als vanouds wordt geheim gehouden wat de attentie is, maar het zijn altijd echte collectoritems.

Wijntje of Spa ook goed

Nou is bokbier ook een drank met hoger alcoholgehalte dan gewoon bier. Voor wie ‘opziet’ tegen vijf glazen speciaalbier, is het goed te weten dat je gewoon een wijntje of glaasje spa kunt bestellen om de felbegeerde bokstempel te krijgen op je stempelkaart.

‘Gouden regels’

De organisatie van het Zaanse Bokketochie roept op het gezellig te houden en heeft voor een geslaagd Bokketochie een aantal ‘gouden regels’ bedacht. Zoals: laat de auto of (brom)fiets thuis. Pak de benenwagen. Of maak gebruik van de speciale Bokbus. Die rijdt als een gratis pendeldienst tussen de cafés. Heb respect voor de buren van de horecazaken. Dus niet ‘wild gaan plassen’. Volg de instructies van de handhavers. Die doen ook gewoon hun werk en willen weer veilig thuiskomen. Zijn er toch ongeregeldheden, meld het dan bij het betreffende café.

Tot slot deze tip: verdeel je tochie over de twee dagen. En last but not least: maak er samen een gezellige feestje van zonder kater. Laat het je smaken! Proost!

Zanger Peter Beense.
Proef op 13 en 14 mei de bekroonde bockbieren, zoals het frisse lentebock van Grolsch.