Bart Bosman bezoekt samen met zijn blindengeleidehond Nala regelmatig het Zaantheater.
Bart Bosman bezoekt samen met zijn blindengeleidehond Nala regelmatig het Zaantheater. (Foto: Susan Schröder-Nortier)

Met je hond naar het theater

ZAANDAM - Achter de schermen, voor de schermen, bij de kassa, in de foyer: in het theater gebeurt altijd wat. In deze rubriek volgen we bezoekers, medewerkers, vrijwilligers en andere figuranten die regelmatig bij het Zaantheater over de vloer komen. Wie zijn zij, wat doen zij, en welke rol speelt het theater in hun leven?

Amateur-bierbrouwer, optimist, theaterliefhebber. Dat is Bart Bosman in een notendop. Samen met zijn blindengeleidehond Nala komt hij regelmatig bij het Zaantheater over de vloer. Nala mag mee de zaal in, ze zitten dan op de eerste rij zodat Nala kan liggen en Bart zo goed mogelijk kan volgen wat er op het podium gebeurt. “Ik ben slechtziend geworden door mijn suikerziekte. Met mijn rechteroog zie ik niks meer, met mijn linkeroog nog 4%. Het is alsof je door de koker van een keukenrol kijkt.”

'Lenette gek op honden'

Het liefst gaat hij naar cabaretvoorstellingen. “Ik heb geen favoriet, ik was onlangs naar Youp van ’t Hek, maar ook naar Deng Boy.” Met Nala kan hij vaak op aanspraak rekenen. “Lenette van Dongen is gek op honden, die kwam ons meteen begroeten en een praatje maken. Ze kent me inmiddels ook hoor. De jongens van Deng Boy hadden nog nooit een hond in hun voorstelling gehad en vonden het prachtig.”

Sprekende weegschaal

In zijn vrije tijd brouwt Bart zijn eigen bier. “Theusbrouwerij De Witte Stok”, grapt hij. Toen hij nog goed zag, hielp hij het Zaans Brouwers Gilde met het bouwen van hun brouwinstallatie. Van hen leerde hij het vak van bierbrouwen. Toen Bart slechtziend werd, paste hij een brouwinstallatie zodanig aan dat hij ermee kon werken. “Ik heb een sprekende weegschaal. Ïk brouw het liefst dubbels en tripels. Om half tien ’s avonds schenk ik mijn eerste biertje in, meestal drink ik er twee.”

Bart vindt dat hij als slechtziende goed geholpen wordt in het theater. “Ze helpen me altijd met het reserveren van een plekje op de eerste rij.” De weg in het Zaantheater kent hij inmiddels goed, dus daar heeft hij geen hulp meer bij nodig. Waar hij naar uitkijkt? “Bert Visscher, daar heb ik zin in.”