Afbeelding

Traditionele lintjesregen zet 22 personen in Zaanstad in het zonnetje

ZAANSTAD - Burgemeester Jan Hamming heeft in de traditionele lintjesregen rond Koningsdag maar liefst 22 lintjes uitgereikt aan Zaankanters die zich op bijzondere manier hebben ingezet voor de gemeenschap. De uitreiking gebeurde in het Zaantheater.

De volgende personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: (met greep uit hun vele activiteiten)

Cees Beets (1947) heeft een actieve rol binnen het verenigingsleven, is bijna 75 jaar oud en is nog niet van plan om het rustiger aan te gaan doen. Ook rijdt hij nog één dag in de week met een busje en brengt ouderen van het huis naar hun bestemming.

Joke de Haan (1943) is sinds 1992 onafgebroken bestuurslid van de Sjoelvereniging Zaanstad en sinds 1993 penningmeester van de vereniging. 

Kees Klinkenberg (1957) is van huis uit journalist en momenteel werkzaam voor Nieuwsblad Zaanstad en het Nieuwsblad Amsterdam Noord. Hij is al bijna 25 jaar actief voor de Vrienden van Sint Nicolaas in Wormerveer. Daarnaast zet hij zich in voor atletiekvereniging Lycurgus, de organisatie van de Zaanbochtrun en is nauw betrokken bij vv Fortuna Wormerveer.

Agaath Koomen (1940) is vanaf 1996 tot begin 2022 actief geweest als vrijwilliger voor De Zonnebloem afdeling Zaandam, 't Kalf/Kogerveld. 

Aart van ’t Hoff (1940) is in 1975 begonnen als jeugdleider bij voetbalvereniging GVO uit Krommenie. Na twee jaar werd hij hoofdleider pupillen en was decorandus wedstrijdsecretaris.

Jan de Jong (1939) is al sinds 1973 vrijwillig actief betrokken bij voetbalvereniging GVO uit Krommenie.  In 1992 trad hij toe tot het bestuur van Stichting Provily Sportpark en was daar de schakel tussen de clubs Furore, Cromtigers, Lycurgus en Sporting Krommenie (fusieclub GVO en KVV). 

Carla Hopman-Oudejans (1948) wordt omschreven als de moeder van operettevereniging Czaar Peter. Sinds 1969 is zij actief lid en sinds 2004 maakt ze deel uit van het bestuur als vicevoorzitter. In het Zaantheater verzorgt zij voor kleuters al jarenlang theatrale rondleidingen. 

Antonius Joseph (Anton) Laan (1934) werkte 36 jaar bij Koninklijke Verkade en zette zich daarnaast als bestuurslid van de FNV (Voedingsbond afdeling Zaanstreek) en de Ondernemingsraad bij Verkade. 

Erika Klarenbeek-Versteegh (1935) is al bijna 50 jaar (!) actief als vrijwilliger in de ouderenzorg. In 1973 startte ze bij Dienstencentrum Dirk Prins. Erika Klarenbeek heeft van het begin van Dirk Prins een centrale rol gespeeld bij het beheer ervan. 

Kees Scheffer (1935) en Alida Catharina (Ada) Scheffer-Hooijschuur (1935) zet zich als echtpaar al jaren in als vrijwilliger voor diverse organisaties. Kees Scheffer was zo’n vijftien jaar bestuurslid van verschillende winkeliersverenigingen. Alida Catharina (Ada) Scheffer-Hooijschuur (1935) meldde zich afgelopen jaar nog aan bij verzorgingshuis Nieuw Groenland als vrijwilliger. 

George Kramer (1949) helpt al ongeveer 30 jaar lang mensen die problemen hebben met het doen van de belastingaangifte. Bij de R.K. Petrus Parochie in Krommenie heeft hij de nachtelijke stille Wandeling mee helpen organiseren. 

Truus Reitsma-Vegter (1965) regelt met tomeloze allerlei wijkgerichte activiteiten. Dit leverde haar de bijnaam Regeltruus op. Zo trok ze jaren lang de kar voor de Koningsdag festiviteiten op het Zaaneiland. 

Walter Karel Loevens (1949) is sinds 1987 is de drijvende kracht achter sportschietvereniging Cartouche. In diverse rollen vervult hij al 35 jaar met hart en ziel een grote rol. Zo is hij penningmeester, secretaris, coach en trainer. 

Martine Eugénie (Marty) Rijken (1957) werkte sinds 1975 in de zorg. Naast haar loopbaan in de gezondheidszorg heeft zij diverse sociaal- en maatschappelijke taken op zich genomen. In 1986 stond Marty Rijken aan de basis van de oprichting van het Interkerkelijk Gospelkoor Revival. 

Eelco Annes Hoff (1961) is sinds 1997 vrijwillig actief als lid van de straatnaamcommissie gemeente Zaanstad. Hij heeft veel liefde voor de rijke historie van Zaanstad en probeert met veel gevoel voor de plek voor iedere straat, park of brug een toepasselijke naam toe te kennen. 

Clementine van de Werd (1940) is (mede) oprichter van de Voedselbank Zaanstreek en vanaf die tijd ook betrokken geweest als vrijwilliger. 

Gerrit Jan Passenier (1950) is al meer dan 23 jaar actief als vrijwilliger bij de Schaats Trainingsgroep Zaanstreek. Bij de Baanvereniging Haarlem is hij medeoprichter en vanaf 2018 actief als penningmeester.

Hilligje (Hilly) Scholten (1942) zet zich decennialang belangloos ingezet voor de maatschappij, onder meer voor de kerk, de VVD en de Stichting Beheer Oostzijderkerk. 

Mevrouw Yeng Nacion (1964) is in 2002 gestart met activiteiten bij de Bayanihan Foundation. Een organisatie die tot doel heeft de participatie, emancipatie en integratie van Filipijnse vrouwen in Nederland te bevorderen. 

De volgende personen kregen een Koninklijke Onderscheiding en werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 

Ruben Timman (1963), documentaire fotograaf en oprirchter van het unieke ‘museum der mensheid'.

Ben Veerman (1954), een man met een groot hart voor de rolschaatssport in Zaanstad maar ook daarbuiten. Al meer dan 53 jaar is hij actief in de Zaanse, landelijke en internationale rolschaatswereld.