Projectkoor Ardore zingt muziek vol hoop, troost en houvast. Muziek om tot rust te komen in onrustige tijden.
Projectkoor Ardore zingt muziek vol hoop, troost en houvast. Muziek om tot rust te komen in onrustige tijden. (Foto: aangeleverd)

‘Mysterium' en de kracht van vocale muziek

KOOG AAN DE ZAAN - Projectkoor Ardore zingt een compleet nieuw programma met muziek die hoop, troost en houvast biedt. Dat doen ze in de Zaanstreek op vrijdag 12 mei in de Kogerkerk, Kerkplein 14. 

Projectkoor Ardore zingt muziek vol hoop, troost en houvast 

Muziek vol verwondering zoals het O Magnum Mysterium van Lauridsen en stukken waarin rust en respect de boventoon voert; een deel uit het Requiem van Howells, Serenity van Gjeilo (met cello) en Ave Verum van Stopford. Bijzonder is het lied Die Donker, bekend van het bezielde en swingende Stellenbosch University Choir. André van der Merwe bewerkte dit Zuid-Afrikaanse lied voor koor. Dit troostrijke lied klinkt nog lang na. Nog een koorlied dat beslist lang blijft hangen is Dirait-on, ook van Morten Lauridsen. De zangers en zangeressen van Ardore voeren dit uit met cello. 

Over de titel ‘Mysterium' zegt dirigent Ronald Becker: ‘We doen twee stukken met Mysterium in de titel. Al eeuwenlang proberen componisten op deze tekst iets te verklanken dat groter is dan ons aardse mensdom. Van oorsprong zijn het natuurlijk religieuze teksten, maar ik zie ze veel meer als verklanking van het verlangen van ieder mens om op een andere plek te zijn dan tijdens je maandag tot en met vrijdag bestaan. Om meer te horen dan alleen de noten en meer mee te maken dan er letterlijk gezegd wordt. De kracht van vocale muziek is dat die verbonden is met je lijf, het is heel aards, je stem is vlees, botten en spieren, en tegelijkertijd kun je met je stem jouw ziel verklanken." 

Meer dan muzieknoten

"De stem is de boodschapper van de ziel” schreef mijn leermeester Bram Vermeulen. Je kunt je eigen bezieling verklanken via je stem, en als je met een groep gaat zingen, zeker met dit repertoire, kom je met elkaar in een ander gebied terecht waarin je iets deelt wat niet te verwoorden is. Zodra je daar woorden aan wilt geven, is het geen mysterie meer. Zo kom je in een mysterieus veld samen met de luisteraar, met de zaal. Ons ideaal is dat je als luisteraar en als zanger deelgenoot bent van dezelfde ervaring die meer betekent dan alleen de noten."

Aanvang 20.15 uur. Kaarten via www.projectkoor-ardore.nl en aan de zaal.