Ben je aansprakelijk voor de schade die je huisdier aanbrengt?
Ben je aansprakelijk voor de schade die je huisdier aanbrengt? (Foto: aangeleverd)
Het Juridisch Loket

Aansprakelijk voor schade door je huisdier?

Algemeen

ZAANSTREEK - Romy heeft kortgeleden een hond geadopteerd uit het dierenasiel: de border collie Max. Vorige week is Max uit het huis ontsnapt. Hij stak opeens de drukke voorrangsweg achter de woning over. Erik reed net op dat tijdstip op die weg in zijn auto. Er ontstond een aanrijding waarbij de voorkant van de auto van Erik zwaar is beschadigd. Is Romy aansprakelijk voor deze schade van Erik?

Aansprakelijkheid bestaat wanneer iemand een fout maakt en er door die fout ook schade ontstaat. Er moet een verband bestaan tussen die fout en de schade. Denk bijvoorbeeld aan iemand die tijdens het overgooien een bal door de ruit van een woning gooit. 

 (Risico)aansprakelijkheid

In de wet is het zo geregeld dat de bezitter van een dier (risico)aansprakelijk voor de schade die door dit dier wordt veroorzaakt. De schade moet ontstaan uit de ‘eigen energie’ van het huisdier. Een bezitter is iemand die het dier voor zichzelf houdt. Meestal zal dit de eigenaar zijn. Een buurvrouw die jouw hond tijdens je vakantie voor je uitlaat is geen bezitter. De buurvrouw houdt de hond namelijk niet voor haarzelf.  In het geval van Romy, waarbij Max plotseling de weg oversteekt, is Romy inderdaad aansprakelijk. Zij moet de schade van Erik vergoeden.


Heb je ook een vraag over aansprakelijkheid of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met het nieuwe gratis telefoonnummer 0800-8020.