Erik Smit, met zijn brede, technische achtergrond is hij een manusje van alles bij het Zaantheater.
Erik Smit, met zijn brede, technische achtergrond is hij een manusje van alles bij het Zaantheater. (Foto: aangeleverd)
In de Volgspot: Erik Smit

‘Op een dag belden ze of ik koffie kwam drinken’

Uitgaan

ZAANDAM - Achter de schermen, voor de schermen, bij de kassa, in de foyer: in het theater gebeurt altijd wat. In deze rubriek volgen we bezoekers, medewerkers, vrijwilligers en andere figuranten die regelmatig bij het Zaantheater over de vloer komen. Wie zijn zij, wat doen zij, en welke rol speelt het theater in hun leven?

Een muur met hout bekleden, technische installaties bijhouden, schilderwerk. Met zijn brede, technische achtergrond is Erik Smit een manusje van alles. Erik is nu bijna twee jaar in dienst als gebouwbeheerder, maar kent het Zaantheater al jaren van binnen en buiten. “Ik heb er jarenlang via een onderhoudsbedrijf allerlei klussen gedaan. Op een dag belde het Zaantheater of ik koffie kwam drinken.”

Zo vals als een kraai

De theaterwereld is hem niet vreemd. “Mijn ouders verzorgden de horeca in het voormalige Ontspanningscentrum De Bres in Wormerveer. Ik deed er vanaf mijn veertiende de decoropbouw voor de operette.” Op zijn vijftiende werd hij bij het kinderkoor van de operette gevraagd. “Dat was geen succes, ik zong zo vals als een kraai.” Na decorbouw ging Erik Smit zich ook bezig houden met belichting. Hoewel hij koos voor een technische opleiding en de bouwwereld in ging, bleef hij als vrijwilliger decors opbouwen en licht verzorgen. “Het werd een hobby. Ik vind dat ontzettend leuk, en doe het nog steeds.”


Van je hobby je werk maken, Erik Smit heeft het gedaan. 

Kleedkamers verven

Erik startte bij het Zaantheater tijdens de coronapandemie. De focus lag op het opknappen van het gebouw. “Ik heb bijvoorbeeld de kleedkamers geschilderd en de keuken opgeknapt,” vertelt hij. Dankzij zijn ervaring met decoropbouw helpt hij de techniekafdeling daarmee regelmatig. “Decoropbouw heb ik een tijd professioneel gedaan, bij het bedrijf dat de decors voor de Joop van den Ende musicals maakte. Ik heb bijvoorbeeld het decor voor Cyrano de Bergerac gebouwd.” Inmiddels is hij uitgegroeid tot een verbindende factor in het Zaantheater die ook buiten zijn functie voor van alles zorgt. Hij opent het theater ’s ochtends vroeg, zorgt dat de lunch op tijd klaar staat en bakt wel eens uitsmijters.

Buurman en Buurman

Meestal is Erik achter de schermen te vinden, maar hij bezoekt ook wel eens een voorstelling. Met zijn vriendin en haar vierjarige neefje ging hij naar Juf Roos. “Dat was geweldig, al die kinderen die meezingen.”

Waar hij naar uitkijkt? “Buurman en Buurman, dat vind ik zo vet. Binnenkort is hun nieuwe voorstelling.” Vorig jaar ging de Buurman en Buurman voorstelling niet door. “Had ik net een boomstam op het podium gelegd, werden we gebeld. Een acteur was ziek geworden. Hij moest rekwisieten aangeven, verkleed als beer. De voorstelling werd afgeblazen. Doodzonde.”

Dankzij zijn ervaring met decoropbouw helpt hij de techniekafdeling daarmee regelmatig.