Het schilderij hangt op de beste en meest prominente plaats in de hal.
Het schilderij hangt op de beste en meest prominente plaats in de hal. (Foto: PR)

'Haven Maassluis' legt vast in thuishaven

Het olieverf op doek schilderij “Havengezicht Maassluis”, met op de achtergrond de Groote Kerk van Maassluis, van schilder Borgert Carolus van Ettinger (Den Haag 1916-Den Haag 1991) is vanaf 27 februari in bezit van Museum Maassluis.

Het schilderij hangt op de beste en meest prominente plaats in de hal van het museum en vlakbij de locatie waar het in 1968 is geschilderd, zo zegt vm. eigenaar Bert Luijendijk, wiens directe voorouders vele honderden jaren in Maassluis hebben gewoond en gewerkt. Zo is Bert (rechts op de foto) een directe nazaat van Arij Luijendijk (1735-1790),gehuwd met Adriana Hardam (1737-1823), die nauw betrokken was bij het Psalmenoproer dat in de jaren 1775/1776 de kerkelijke gemeente van de Groote Kerk in Maassluis verdeelde. Zijn voorouders waren sterk voorstander van de nieuwe psalmberijming die in 1773, nu 250 jaar geleden (!), werd ingevoerd. Op 19 Juli 1773 werd de zogeheten Statenberijming, de Nieuwe Psalmberijming, ingevoerd, die veel weerstand ondervond vooral onder de traditionele vissersgemeenschap in Maassluis.

Zingtrant

In het Historisch Archief Maassluis, dat zich in Vlaardingen bevindt, zijn de activiteiten van Arij Luijendijk terug te vinden, zo ook wordt hij genoemd in het hierop gebaseerde boek ‘Het Psalmenoproer’ van schrijver en Maassluizer Maarten ’t Hart. Citaat (uit de bijeenkomst bij schout Pieter Schim d.d. 05-02-1776) ‘…en ook groet ik de heren van der Stolk en Luijendijk die hier aanwezig zijn namens degenen die gaarne de korte zingtrant ingevoerd wensen te zien”. Tevens is in het archief terug te vinden dat het gezin van zijn voorouders werd gemolesteerd door binnenvallende aanhangers van de berijming van Datheen die het niet eens waren met de invoering van het ritmisch zingen.

Excuses? 

Het zou overigens een passend gebaar zijn als de kerkenraad van de Protestantse Kerk Maasluis in dit jubileumjaar excuses maakt aan het aan vele gezinnen aangedane leed bij het Psalmenoproer in Maassluis, zo is Luijendijk van mening.

Aanwinst

Conservator Pieter van Houten (links op de foto) van Museum Maasluis zegt erg blij te zijn met de aanwinst van het schilderij. Vermeldenswaard is nog dat zich achterop een briefje bevindt waarop geschreven staat dat het bestemd is voor dokter Smijers en afkomstig van mevr. Boogaart. Het bekijken van het mooie schilderij is een bezoek aan het museum waard.

Afbeelding
Afbeelding