Gemeenteraad niet aan zet bij zelfoogsttuin

De gemeenteraad is niet geconsulteerd over het plan om op het terrein van de voormalig ijsbaan een zelfoogsttuin te beginnen omdat het ging om een reguliere procedure en dat dan niet nodig is.

Dat schrijft wethouder Mulder (Maassluis Belang) in antwoord op vragen van de VVD. Volgens haar is bij een dergelijke procedure geen Verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist en is de gemeente daarom ook niet benaderd. Om te voorkomen dat de gemeenteraad voor voldongen feiten geplaatst wordt, een andere vraag van de VVD, wordt de raad op het moment dat er bijzondere ontwikkelingen zijn die niet passen in het bestemmingsplan meegenomen in het beslistraject, aldus het collegelid. Maar op het moment dat een ontwikkeling dus past binnen het bestemmingsplan worden de volksvertegenwoordigers daar niet over geïnformeerd. Daarnaast wijst Mulder erop dat de gronden van zelfoogsttuin de Groentemeester in beheer zijn bij het Coöperatief Beheer Groengebied Midden-Delfland en zij - ook niet lui - dat beheer weer hebben overgedragen aan Staatsbosbeheer. In dat gebied heeft SSB trouwens ook diverse percelen in eigendom. En dat betekent dat de gemeente er geen invloed of zeggenschap over heeft, benadrukt de portefeuillehouder. (Tekst: Chrit Wilshaus)


College wil positie sekswerker verbeteren

Verbetering van de positie van de sekswerker en het tegengaan van misstanden in deze sector. Zoals mensenhandel. Dat is waar het bij de door het college voorgestelde geactualiseerde wijzigingen van de Beleidsregel Seksinrichtingen, sekswinkels, straatprostitutie e.d. om gaat. Deze beleidsregel hoort trouwens bij de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Door de anonimiteit en snelheid van handelen via internet liggen vormen van criminaliteit, zoals mensenhandel en uitbuiting, op de loer, weet het college.
Vanwege deze risico's op misstanden is een actieve houding van de overheid van belang om op nieuwe ontwikkelingen in deze sector te kunnen inspelen, aldus B en W.

En dat vormde de reden om de APV aan te passen. De afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie Mensenhandel (AVIM) ziet samen met Handhaving & Toezicht toe op legaal en illegaal sekswerk.
In Maassluis zou volgens het B en W-voorstel trouwens tot op heden geen enkele seksinrichting zijn gevestigd. De raad is inmiddels geïnformeerd over voornoemd voorstel.
(Tekst: Chrit Wilshaus)