Met de gezondheid van Maassluise kinderen tot en met elf jaar zit het wel goed.
Met de gezondheid van Maassluise kinderen tot en met elf jaar zit het wel goed. (Foto: CW)

Positieve ontwikkelingen kindergezondheid

Met de gezondheid van Maassluise kinderen tot en met elf jaar zit het wel goed. Dat blijkt uit de GGD Rotterdam-Rijnmond Gezondheidsmonitor Kinderen 2022 die om de vier jaar wordt gehouden. Zo eten meer kinderen dan bij de vorige meting fruit.

Chrit Wilshaus

Om precies te zijn nam het aandeel kinderen dat op vijf of meer dagen per week fruit eet toe van 82 naar 88 procent. Het aantal vier- tot achtjarigen met een zwemdiploma in Maassluis is echter wel minder dan in de regio (15 tegenover 24 procent). Dat schrijft wethouder Corine Bronsveld (CDA) in een raadsinformatiebrief (RIB). Waarom dat zo is, is niet duidelijk maar de coronaregels en de wachtlijst bij de Dolfijn zouden een oorzaak kunnen zijn, veronderstelt de portefeuillehouder, die verder laat weten dat binnenkort een werkbezoek aan het zwembad plaatsvindt, waarbij uitgelegd gaat worden hoe het zwembad de wachtlijsten wil wegwerken. ‘Kortom dit is een aandachtspunt waaraan gewerkt wordt’. Het aandeel acht- tot elfjarigen met een zwemdiploma is overigens wel vergelijkbaar met de regio (93 versus 91 procent). Een minder gunstige ontwikkeling is verder de toename van het aantal ouders wat een psychische ziekte heeft (gehad). Dat steeg van 13 naar 18 procent. Ook was er bij ouders meer behoefte aan deskundige hulp/advies bij het opvoeden. Dit aantal steeg van 3 naar 8 procent.

Toegenomen

In tegenstelling tot de regio is het gebruik van de kinderopvang voor basisschoolkinderen toegenomen van 40 naar 50 procent, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor. Daarnaast steeg het gebruik van de kinderopvang voor nul tot en met driejarigen van 62 naar 77 procent. ‘De helft van de ouders met een kind in de basisschoolleeftijd in Maassluis maakt minimaal twee dagen per week gebruik van de kinderopvang, tegenover 37 procent van de ouders in de regio', schrijft Bronsveld, die er verder op wijst dat ondanks voornoemde positieve ontwikkeling nog niet alles naar wens verloopt in Maassluis. Zo zou er een tekort zijn aan kinderopvangplaatsen en wachtlijsten voor vooral baby's en buitenschoolse opvang. ‘Maar ook op een aantal locaties peuteropvang is er een tekort aan plaatsen. Hier wordt aan gewerkt door maatschappelijke voorzieningen mee te nemen in stedenbouwkundige ontwikkelingen. Zo is in Wilgenrijk realisatie van kinderopvang gepland.' Daarnaast twijfelen ouders in vergelijking met het vorige onderzoek minder vaak over vaccinaties. Dat aandeel daalde van 30 naar 18 procent. De meeste ouders vinden de gezondheid van hun kind(eren) trouwens (heel) goed. Wel heeft één op de tien kinderen een hoog risico op psychosociale problemen en hebben meer kinderen een ziek gezinslid. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).