Wethouder Corine Bronsveld
Wethouder Corine Bronsveld (Foto: CW)

De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040’

Inzetten op gezondheid en betaalbare zorg voor alle inwoners van de regio. Dat is het doel van het Regionaal Gezondheidsakkoord (RIGA).

Chrit Wilshaus

Het streven is om een omgeving te realiseren waarin inwoners prettig en gezond kunnen leven en toegankelijke zorg beschikbaar is indien nodig. Dat schrijft wethouder Corine Bronsveld in een recent verschenen raadsinformatiebrief. Gemeenten en zorgorganisaties uit Westland, Schieland en Delfland zetten 20 februari hun handtekening onder het RIGA. Door dit te doen verplichten de ondertekenaars zich om de afgesproken doelen om te zetten in concrete doelstellingen en activiteiten. Maar ook geven de partijen daarmee aan vertrouwen in elkaar te hebben, niet alleen aan zichzelf te denken en te willen werken op basis van solidariteit.

Preventie

Aanleiding om te komen tot dit akkoord, aldus de portefeuillehouder, zijn landelijke, regionale en lokale oorzaken. Zoals de stijgende zorgkosten in Nederland. ‘Maatregelen zijn daardoor onontkoombaar.’ Dat de kosten zo sterk stijgen heeft er onder meer mee te maken dat de bevolking sterk vergrijst. Daarnaast gingen zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten en werd vooral ingezet op preventie. Dat heeft echter niet voldoende geleid tot lagere zorgkosten, valt in de brief te lezen. Buitendien werd de noodzaak tot verandering niet in alle gelederen gevoeld, erkend en opgepakt. En dus sloegen de boekhouders weer aan het rekenen. Zo werd onder meer ingezet op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Uiteraard met waar nodig aanpassingen en zorg aan huis. Maar ja, ook dat kost geld.

Noodzakelijk

Verder sloten overkoepelende organisaties en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op landelijk niveau een Integraal Zorg Akkoord (IZA). Dit akkoord is gericht op minder curatieve zorg. Daarmee wordt zorg bedoeld die gericht is op het genezen en behandelen van ziekten en aandoeningen. In plaats daarvan wordt vooral ingezet op preventieve zorg en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Zorgverzekeraar DSW heeft dit akkoord trouwens niet ondertekend en ziet meer in regioafspraken dan in een landelijk akkoord. Om voornoemde plannen van het kabinet te kunnen uitvoeren, is medewerking van gemeenten noodzakelijk. VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en VNG ondertekenden op 3 februari het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord). Daarbij gaat het vooral om minder vrijblijvendheid, een integrale benadering en inzetten op preventie.

Speciale aandacht

‘De stip op de horizon', aldus wethouder Bronsveld, ‘is een gezonde generatie in 2040 met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving en waarin sprake is van een sterke sociale basis.'

(Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).