Min Min (midden) van AAPP houdt samen met Geuzenpenning-voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You (links) de oorkonde vast die hoort bij de Geuzenpenning 2023, die hij zojuist heeft gekregen van journalist Step Vaessen (rechts).
Min Min (midden) van AAPP houdt samen met Geuzenpenning-voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You (links) de oorkonde vast die hoort bij de Geuzenpenning 2023, die hij zojuist heeft gekregen van journalist Step Vaessen (rechts). (Foto: Sander Schenkel)

Erkenning voor dapperheid en moed

Min Min van Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) heeft de Geuzenpenning 2023, die hij maandagmiddag uit handen van journalist Step Vaessen kreeg in de Grote Kerk in Vlaardingen, opgedragen “aan alle mensen in Birma die hun leven of vrijheid hebben gegeven en zich blijven verzetten tegen het militaire regime.”

Chrit Wilshaus

Volgens Min Min is deze onderscheiding ook een erkenning voor dapperheid en moed van alle helden en offers die zij hebben gebracht maar ook een oproep tot actie. “We moeten deze politieke gevangenen steunen en hun vrijlating eisen. We moeten ons uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in Myanmar. Maar ook moeten er een einde komen aan de militaire dictatuur”, aldus Min Min, die verder vond dat de Nederlandse regering aangespoord moet worden “om druk uit te oefenen, zodat actie wordt ondernomen en er een eind wordt gemaakt aan het geweld en de democratie kan worden hersteld.”

Documenteren

“Sinds de militaire coup in februari 2021 is de politieke situatie in Myanmar verder verslechterd. Het militaire regime beschouwt iedereen die tegen hen is als vijand en maakt zich schuldig aan stelselmatig martelen en massamoord. Ook is er sprake van genocide.” Min Min benadrukte in zijn speech verder dat AAPP zich onvermoeibaar inzet om alle door de junta gepleegde schendingen te documenteren en om politieke gevangenen en hun families te ondersteunen. “Wij vinden dat niemand gevangen mag worden genomen voor het uiten van zijn mening of het deelnemen aan vreedzame politieke demonstraties.”

Ernstig gemarteld

De Geuzenpenning werd dit jaar uitgereikt door Step Vaessen, die jarenlang als correspondent voor de NOS in Azië werkzaam was en momenteel vanuit Europa voor nieuwszender Al Jazeera werkt. Myanmar, het land van de schaduwen, ligt volgens haar zelf in de schaduw. Namelijk in die van een andere oorlog die Europa in haar greep heeft. “En waar de Oekraïners zonder aarzelen de wapens oppakten om te vechten voor hun vrijheid. Dit gevecht voor vrijheid en tegen dictatuur is precies waar de Burmezen ook hun levens en vrijheid voor opofferen. Het is dezelfde strijd, het is dezelfde vastberadenheid, het is dezelfde pijn. Het is alleen ietsjes verder van ons bed.”

Onrustbarend

“De situatie in de wereld is onrustbarend”, aldus Lian Gonçalves-Ho KangYou, voorzitter Stichting Geuzenpenning. “We hebben nu zelfs weer oorlog in Europa.” Met de toekenning van de Geuzenpenning spreekt het stichtingsbestuur zijn grote waardering uit voor het goede en levensreddende werk van AAPP. Zij is daarmee een meer dan waardige ontvanger van de Geuzenpenning.” (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis)

Gedicht 

De 12-jarige Nikki van der Kraan uit Maassluis zit in de eerste klas van VOS Vlaardingen. Zij schreef een gedicht voor de uitreiking van de Geuzenpenning en droeg dit voor in de grote kerk. 

Vrijheid

Veel mensen in de wereld leven niet in vrijheid.
Ze leven in oorlog, en zijn bang, bang voor wat komen gaat.
Zal er vannacht weer wat gebeuren?
Worden we opgepakt en moeten we naar een kamp?
of valt er weer een bom en overleven we het niet?
Eigenlijk hebben we het hier in Nederland heel goed.
Geen oorlog, genoeg eten, geen kinderarbeid,
en als je minder geld hebt word je geholpen.
Maar toch zijn we nooit blij, we willen meer,
een nieuwe auto, een telefoon, of op vakantie naar een warm land.
Maar in landen waar er oorlog is, willen ze maar 1 ding: vrijheid.
Geen stress ,geen bang gevoel meer.
Gewoon weer met vrienden kunnen afspreken.
Naar school gaan, noem maar op.
Als er oorlog is weet je pas
hoe erg je de kleine dingen zal gaan missen.
Maar als je denkt aan vrijheid denk je niet alleen aan oorlog.
Nee het kan ook zijn dat er geen recht is
voor vrijheid van meningsuiting,
of dat je niet mag zijn wie je wilt zijn.
Wij mensen willen dat dit stopt.


Klaar met de oorlog en discriminatie.


Vrijheid moet voor iedereen zijn.


Naar de stembus

In Maassluis konden stemgerechtigden gisteren tussen 07:30 uur en 21:00 uur op 16 stembureaus, verspreid over de hele stad, stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen en voor de Waterschapsverkiezingen.

Gekozen konden worden 55 statenleden voor de provincie Zuid-Holland. Zij zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie en bepalen de doelen van de provincie. Ook beslissen zij hoe die doelen moeten worden gehaald en hoeveel geld daarvoor beschikbaar moet worden gesteld. Verder controleren de statenleden het bestuur van de provincie, gedeputeerde Staten genoemd. Die op hun beurt kiest de leden van de Eerste Kamer daarom worden deze verkiezingen ook wel getrapte verkiezingen genoemd. Verder konden kiezers door hun stem uitbrengen bij de Waterschapsverkiezingen over de koers van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Afbeelding