Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) ervaart de werkervaringsplaatsen als 'zeer zinvol'.
Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) ervaart de werkervaringsplaatsen als 'zeer zinvol'. (Foto: CW)

Veel positieve ervaringen met Maassluise werkervaringsplaatsen

Na evaluatie blijkt dat 40 procent van de Maassluise kandidaten die werkervaring opdeden op een werkervaringsplaats in 2019 is doorgestroomd naar regulier werk. En vorig jaar bedroeg dat percentage zelfs 89 procent.

Chrit Wilshaus

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) schrijft dat in een raadsinformatiebrief (RIB) die eind vorige week verscheen. Volgens hem is nauw samengewerkt met werkgevers in de regio om de werkervaringsplaatsen te verwezenlijken en gaf de gemeente zelf het goede voorbeeld door ook werkervaringsplaatsen te creëren.

In eerste instantie

Werkervaringsplaatsen realiseren met uitzicht op duurzaam werk. Dat is wat de gemeenteraad op 8 november met een amendement wilde bewerkstelligen. Een amendement is een officiële wijziging van een voorstel. In dit geval ging het om het plan Versterking en re-integratie werkzoekende Maassluizers. In eerste instantie besloot de gemeenteraad daar 110.000 euro voor vrij te maken maar in een later stadium werd dat bedrag teruggebracht naar 75.000 euro structureel per jaar. In februari 2018 werden hierover nadere afspraken gemaakt met Stroomopwaarts die het moest gaan uitvoeren. 

‘Met een werkervaringsplaats helpt een werkgever de kansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten', aldus het collegelid. Met een werkervaringsplaats kan een werkzoekende ervaring opdoen bij een bedrijf. Zo kan hij of zij een nieuw vak leren maar bijvoorbeeld ook competenties ontwikkelen. Daarmee zouden de kansen op de arbeidsmarkt voor de persoon in kwestie moeten toenemen. De werkgever zorgt voor de begeleiding en wordt op zijn beurt weer begeleid door een jobcoach van Stroomopwaarts. De duur van een werkervaringsplaats is minimaal drie maanden met mogelijkheid tot verlenging. Al die tijd behoudt de kandidaat zijn uitkering. Wethouder Kuiper wijst erop dat een werkervaringsplaats niet bedoeld is om betaalde werknemers te vervangen maar er juist op gericht is om de werkervaring van werkzoekenden te verbeteren. ‘Dat is bijvoorbeeld goed voor mensen die nog niet klaar zijn voor een volledig zelfstandige baan. Maar iemand kan wel op die manier arbeidsritme opdoen of een nieuw vak leren. Bovendien is het zo dat een werkgever na afloop van de werkervaringsplaats een kandidaat een contract kan aanbieden.'

Zeer zinvol

Uitvoering geven aan deze plannen was volgens de portefeuillehouder niet eenvoudig omdat het gaat om een niet makkelijk te bemiddelen doelgroep. ‘Met name in de coronaperiode viel het niet mee om deelnemers te activeren en ondernemers te stimuleren mensen een dienstverband aan te bieden. Toch kunnen we in het algemeen concluderen dat de inzet van het Maassluise maatwerk als het gaat om werkervaringsplaatsen zeer zinvol is geweest om de kansen van de inwoners die allen behoren tot de brede doelgroep van de Participatiewet, op de arbeidsmarkt te vergroten', concludeert Kuiper. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).