Handhaving & Toezicht houdt zich vooral bezig met de leefbaarheid in Maassluis.
Handhaving & Toezicht houdt zich vooral bezig met de leefbaarheid in Maassluis. (Foto: CW)

Haan ziet meer in Maassluise aanpak dan in bewapenen boa’s

Burgemeester Edo Haan vindt het niet nodig om boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) uit te rusten met wapenstok en pepperspray. Volgens hem is dat in Maassluis niet nodig.

Chrit Wilshaus

Want, zo zei de eerste burger, “Maassluis is geen terrorstad.” Verder wees Haan erop dat de Maassluise aanpak om met inwoners in gesprek te gaan tijdens de coronapandemie juist heel goed heeft gewerkt. De eerste burger reageerde dinsdagavond in de commissie bij de bespreking van de beleidsnota Toezicht en Handhaving 2023 -2026 op opmerkingen van verschillende fracties (Maassluis Belang, Forum voor Maassluis en Leefbaar Maessluys) om boa’s te bewapenen. Hoewel Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) aangaf dat een verzoek aan het ministerie om boa’s te mogen bewapenen vrijwel zeker zal worden afgewezen, vond hij toch dat het college dat zou moeten vragen. Volgens Erik de Ruiter (D66-steunraadslid) stond in de beleidsnota duidelijk dat het niet kan.

Fixi-app

Astrid van der Houwen (ChristenUnie-steunraadslid) was benieuwd hoeveel meldingen er via de Fixi-app binnenkomen. Dat blijken er ongeveer vijftien per dag te zijn. Vorig jaar ging het in totaal om 2000 meldingen. Met deze app kunnen meldingen over zaken in de openbare ruimte waar iets mee is, bijvoorbeeld losliggende tegels, aan de gemeente worden doorgegeven die dan vervolgens actie onderneemt. Volgens burgemeester Haan werkt de Fixi-app “wonderwel.”

Vergroten zichtbaarheid

In het coalitieakkoord staat te lezen dat dit college zich heeft voorgenomen om de zichtbaarheid van boa's te verhogen. Maar ook om te zoeken naar mogelijkheden om hun bevoegdheden uit te breiden. Evenals het verbeteren van hun slagkracht. Verder wil B en W de inzet van de boa's beter laten aansluiten op de tijdstippen waarop er behoefte is aan hun inzet. Ook wordt gekeken naar ervaringen opgedaan in andere gemeenten. Martin Boekestijn (CDA) zei het goed te vinden dat de boa's zichtbaarder worden op straat. Klarie Oosterman (ChristenUnie) hoopte dat de uitbreiding van het team boa's hun zichtbaarheid op straat zal vergroten. En net als Aad Solleveld (Maassluis Belang) en Martijn Kroonen (CDA) vond ze het een goed idee te kijken of het mogelijk is dat boa's, net als wijkagenten meer wijkgericht gaan werken. Maar volgens de eerste burger is Maassluis daar eigenlijk te klein voor. Dick Snoeck (VVD) gaf aan het belangrijk te vinden dat boa's hun werk goed kunnen doen. "Daarom moeten er goede kaders worden meegegeven.” Volgens Jorrit Keijzer (PvdA) is het bestrijden van hufterig gedrag van wezenlijk belang. Daarnaast zei hij het goed te vinden dat stagiaires de kans krijgen om door te stromen naar een vaste werkplek.

(Lees meer op
www.rodi.nl/maassluis).