Meer geld voor verminderen gevolgen energiecrisis

Chrit Wilshaus

Om inwoners met lage middeninkomens echt goed te kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning om daarmee de gevolgen van de energiecrisis te verminderen, heeft de raad ermee ingestemd het bedrag van 1 miljoen euro wat daarvoor al was bestemd in de begroting 2023, op verzoek van het college te verhogen met 120.500 euro.

De volksvertegenwoordigers konden zich dinsdagavond vinden dat dit extra bedrag uit de algemene reserve wordt gehaald. Demet Ebben (Leefbaar Maessluys-steunraadslid) zei te hopen dat het miljoen genoeg is en drong erop aan niet op dit bedrag te bezuinigen. Martin Boekestijn (CDA) vond dat de middelen zo goed mogelijk moet worden ingezet ter bestrijding van de energiearmoede en het bevorderen van verduurzaming van woningen. Ook adviseerde hij het college ervoor te zorgen dat mensen die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor gemeentelijke kwijtscheldingsregelingen geen andere financiële problemen krijgen. Klarie Oosterman (ChristenUnie) was het eens met het CDA dat dit “mooie sociaal beleid” is.

Duurzaamheidslening

Hans van Gastel (VVD) stelde wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) voor om ruimhartig om te gaan met mensen die net iets te veel verdienen om voor de gemeentelijke energiesubsidie in aanmerking te komen en om inwoners die (iets) teveel verdienen te wijzen op duurzaamheidslening. Iris Vrolijks (PvdA) benadrukte meermaals dat het duurzaamheidsbeleid van het college haar als muziek in de oren klinkt. Ook Raoul Kleijwegt (GroenLinks) liet weten het goed te vinden “dat dit gaat gebeuren.”

Strenge eisen

Wethouder Mulder verduidelijkte dat de eerste 300.000 euro uit eerder genoemd bedrag gebruikt zal worden om de eerste 98 woningen te verduurzamen. “Dat is een start.” Daarnaast wees het collegelid er op dat het Rijk strenge eisen stelt aan het beschikbaar stellen van middelen voor verduurzaming. Per woning denkt het collegelid een bedrag van ongeveer 1000 euro nodig te hebben. Maar het zou ook net iets goedkoper of duurder kunnen zijn. 

Als dat zo is veronderstelde Vrolijks dat er dan waarschijnlijk meer inwoners geholpen kunnen worden met het verduurzamen van hun woning.