Maassluis is al sinds 1993 gezegend met een kolonie roeken.
Maassluis is al sinds 1993 gezegend met een kolonie roeken. (Foto: Natuurlijk Waterweg-Noord)

Natuurcafé KNNV over roeken

Algemeen

Op 4 maart organiseert Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) van 10:00 – 12:00 uur een natuurcafé met als thema Roeken. Belangstellenden uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam worden uitgenodigd om naar KNNV natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3 in Schiedam te komen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Dit alles onder het genot van een kopje thee of koffie.

Maassluis is al sinds 1993 gezegend met een kolonie roeken. Het begon met enkele nesten maar ondertussen is de kolonie uitgegroeid tot de grootste kolonie van Zuid-Holland met vorig jaar 150 nesten. Henk van Woerden, secretaris Natuurbescherming van Natuurlijk Waterweg-Noord, zal zijn ervaringen vertellen met de twee beschermingsacties die Natuurlijk Waterweg-Noord met succes heeft gevoerd. De nestbomen van deze dieren zouden worden gekapt waardoor de kolonie uit elkaar dreigde te vallen. Dat is voorkomen. Met als bijvangst heel veel bewondering voor deze dieren.

De roek heeft twee karakteristieke kenmerken waardoor je hem goed kunt onderscheiden van andere kraaiachtigen. Ten eerste heeft de roek een lichte snavelbasis, en ten tweede draagt de roek een ‘broek’: de bovenkant van z’n poten zijn met veren bekleed, waardoor het lijkt alsof de vogel een soort knickerbocker aan heeft.