Het Geuzenmonument in het Vrijheidspark.
Het Geuzenmonument in het Vrijheidspark. (Foto: PR)

Even stilgezet...

Algemeen

Maart : het wordt lente en we popelen om er weer op uit te gaan. Maar in de week van 13 Maart worden we even stilgezet. 

Op 13 Maart wordt nl. de Geuzenpenning uitgereikt. Dit jaar aan de mensenrechtenorganisatie AAPP uit Myamar. In dat land zijn duizenden mensen om hun politieke opvattingen gevangen gezet en geëxecuteerd.

Geuzen
Zo’n executie van zich verzettende burgers vond ook plaats op 13 Maart 1941 op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. Jacques Boezeman , een Maassluizer was één van de Geuzen, de eerste verzetsgroep in de strijd voor onze vrijheid. Het Geuzenmonument in het Vrijheidspark van Maassluis vertelt het hele indrukwekkende verhaal.

Bombardement
Op 18 Maart staat Maassluis stil bij het bombardement in het hart van onze stad. Door een foutieve manoeuvre van de Royal Australian Airforce vonden op 18 Maart 1943 onschuldige burgers de dood. Slachtoffer van een oorlog die ons vijf jaar van onze vrijheid beroofde. Het herdenkingsmonument op het Kerkeiland is omringd door achttien namen.

Twee herdenkingen in één week, in een kleine stad in Zuid- Holland – een provincie in een klein land. Twee momenten om je te realiseren waartoe gebrek aan vrijheid kan leiden. De vrijheid die ons allen zo dierbaar is en die gedragen en gewaarborgd wordt door onze democratie, door burgers die hun mening kunnen geven en zelf verantwoordelijkheid mogen nemen.

Op woensdag 15 Maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Je staat er niet altijd bij stil. Maar kom in beweging en ga stemmen!

Jannie Sterkenburg - Versluis