Beaardier Gerard de Waardt achter de speeltafel van het carillon van de grote kerk met daarachter de Oekraïense vlag.
Beaardier Gerard de Waardt achter de speeltafel van het carillon van de grote kerk met daarachter de Oekraïense vlag. (Foto: CW)

Muzikale steunbetuiging aan Oekraïne

Algemeen

Gezeten achter de speeltafel, hoog in de toren van de Groote Kerk, verspreidde Gerard de Waardt afgelopen zaterdagochtend de klanken van het carillon over de stad. De muziek die hij had uitgezocht stond in het trieste teken van één jaar oorlog in Oekraïne.

Een oorlog waar, als we de Russische president moeten geloven, voorlopig nog geen einde aan komt. Miljoenen Oekraïners sloegen voor het oorlogsgeweld op de vlucht om elders in de wereld een veilig heenkomen te vinden. Bijvoorbeeld hier in Maassluis.

Belangstelling
De wind blaast zaterdag zijn partijtje mee maar dat heeft een aantal Maassluizers, waaronder Maassluise Oekraïners, er niet van kunnen weerhouden buiten bij de kerk naar het concert te komen luisteren. Ook wethouder Corine Bronsveld (CDA) toont belangstelling. “Hoe mooi is het dat er mensen zijn als Gerard de Waardt die dit willen doen en stilstaan bij het verdriet die anderen in onze stad voelen”, benadrukt ze. 

Na het spelen van het Europese volkslied (Alle Menschen werden Brüder van Beethoven) klinkt er een spontaan applaus ten teken dat het concert is gewaardeerd; het dwarrelt zachtjes met de wind mee naar boven de toren in.