Het gelukkige bruidspaar samen met hun bruidsmeisje en locoburgemeester Sjoerd Kuiper.
Het gelukkige bruidspaar samen met hun bruidsmeisje en locoburgemeester Sjoerd Kuiper. (Foto: CW)

Eerste Oekraïense huwelijk gesloten in Maassluis

Algemeen

“Wij feliciteren als burgemeester en wethouders niet ieder echtpaar in Maassluis persoonlijk. Maar dit is een hele bijzondere gelegenheid.” Dat benadrukte locoburgemeester Sjoerd Kuiper vorige week vrijdag na de voltrekking op het stadhuis van het huwelijk tussen Andriy Andreyenko en Iryna Sobolenko.

Chrit Wilshaus

Zijn woorden werden door Diana in het Oekraïens vertaald. “Voor jullie is 24 februari een hele belangrijke dag omdat het jullie trouwdag is. Maar voor de hele wereld is 24 februari ook de dag waarop de oorlog in Oekraïne is begonnen. Een jaar geleden begon de ellende in jullie land. Er is heel veel misère geweest; mensen zijn gevlucht en zijn aan het vechten. We zijn blij dat we in Maassluis een kleine bijdrage kunnen leveren door een aantal mensen uit Oekraïne hier een veilig thuis te geven.” Kuiper herinnerde eraan dat sinds een jaar al heel veel is gebeurd. “De Oekraïense gemeenschap heeft volop meegedaan in Maassluis. We zaten met een paaslunch in de tuin van de Vliet, vierden de Furieade met elkaar, evenals Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Ook werd er gedanst bij de nieuwjaarsreceptie.

Maassluis
“Maar het leven gaat door en de kinderen gaan naar school. Oekraïense mensen hebben nieuw werk gevonden, ook in onze stad.” De locoburgemeester benadrukte hoe bijzonder het is dat precies een jaar nadat de oorlog in Oekraïne begon in Maassluis het eerste gevluchte Oekraïense echtpaar het jawoord tegen elkaar zei. “We zijn verheugd dat jullie dit op deze feestelijke manier hier kunnen doen. Voor jullie zal Maassluis altijd de stad blijven waar jullie zijn getrouwd. We zijn blij om er te zijn voor jullie en hopen dat er snel vrede komt in Oekraïne en iedereen weer veilig naar zijn huis en zijn familie kan gaan.”
Namens het college, en dus eigenlijk ook namens de stad, overhandigde Kuiper een mooi boeket aan het pasgetrouwde stel en wenste hij hun nog veel plezier (bij het feest).

Locatiemanager
Ondertussen was de voormalige recreatiezaal van de Vliet eerder vorige week door vrijwilligers omgetoverd in een diner- en balzaal en hadden zij hun beste beentje voorgezet en allerlei eten bereid. Uiteraard was er ook muziek en werd het prille bruidspaar door allerlei familie en bekenden toegesproken. Locatiemanager Peter den Boer, voor deze heugelijke gelegenheid in een colbertje gestoken, deed ook een duit in het zakje. Hij wilde het allemaal “niet te zwaar maken”, benadrukte hij en verder vond Den Boer dat het vooral een gezellig feest moest worden, “ondanks alle narigheid op de achtergrond.” En daar was iedereen het eigenlijk wel mee eens.