Overhandiging van de cheque. v.l.n.r Wouter de Nie (Lion), Wenno Wagenaar (Lion), Pieter Roelofsma (onderzoeker) en Hein Noortman.
Overhandiging van de cheque. v.l.n.r Wouter de Nie (Lion), Wenno Wagenaar (Lion), Pieter Roelofsma (onderzoeker) en Hein Noortman. (Foto: LC)

Lions Maassluis helpt blinden met zien

In een onderzoek van het Nederlands Herseninstituut kunnen blinden een vorm van zien ervaren, lichtpuntjes, door hersenstimulatie elektronisch opgewekt met een hersenimplantaat. Het is de hoogste tijd voor het door ontwikkelen van dat implantaat waardoor blinden weer kunnen zien.

Hein Noortman is een van de velen die op latere leeftijd blind is geworden. Tijdens een training viel hij van een klimwand en brak heel veel botten. Door de val raakte ook zijn oogzenuwen beschadigd, waardoor hij volledig blind raakte. Toen Hein hoorde van het onderzoek van het Herseninstituut wilde hij een bijdrage leveren door het project laatblindenweerzien.nl op te zetten. Hij maakt veel tijd vrij voor dit project.

Lionsclub Maassluis hoorde van het verhaal van Hein. Het sprak de clubleden erg aan dat Hein zich inzet voor zo velen. Het kan uiteindelijk miljoenen mensen gaan helpen. Met enkele activiteiten en in het bijzonder het Lionsgolftoernooi in september vorig jaar hebben de lionsleden zich ingezet voor laatblindenweerzien.nl. Afgelopen december overhandigden ze trots een cheque van € 12.000 aan de Stichting Vrienden van het Herseninstituut. Het geld dat via laatblindenweerzien.nl bij de Stichting Vrienden van het Herseninstituut binnenkomt wordt gegarandeerd ingezet voor het onderzoek naar het hersenimplantaat.