Zo gaat het nieuwe pand eruit zien.
Zo gaat het nieuwe pand eruit zien. (Foto: (Impressie van architect INBO))

HTM blijft in de Binckhorst, maar verhuist in 2025 wel naar nieuwe plek

Binnen enkele jaren ruilt de HTM de locatie Maanweg in voor een nieuw pand op de hoek van de Supernovaweg en de Mercuriusweg. De grond is door de gemeente Den Haag alvast gereserveerd voor het Haagse openbaar vervoerbedrijf. Daarmee is de eerste stap gezet. In 2024 wordt gestart met de bouw van het nieuwe bedrijvenpand. waarna de HTM in 2025 het pand kan betrekken.

De gemeente Den Haag is eigenaar van ongeveer één derde van de totale kavel waar het toekomstige HTM gebouw op komt te staan. Dat deel is het college nu van plan te verkopen aan MCRE B.V., met als hoofddoel de HTM in het pand te huisvesten. Het betreft een overeenkomst tussen de gemeente en de koper van de grond, MCRE B.V. 

Het bedrijvenpand dat op één derde van deze kavel gebouwd gaat worden biedt straks onderdak aan HTM Techniek Infrastructuur. Dit onderdeel van de HTM is nu nog gevestigd op de Maanweg. Het is verantwoordelijk voor de dagelijkse beschikbaarheid van de infrastructuur in de regio zoals wissels, sporen, bovenleiding en halten. In het nieuwe bedrijfspand is daarnaast ook nog ruimte voor nog een andere grote huurder en kleinschalige bedrijfsruimte (6.000 - 7.000 m2).  "We geven deze kavel uit met als voorwaarde dat HTM zich als eerste huurder kan huisvesten in dit gebouw", zegt wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling). Volgens Van Asten is een dergelijke overeenkomst heel bijzonder, en toont het ook de wil van MCRE. "Daar zijn we erg blij mee. Een samenwerking als deze, tussen bedrijven en waar mogelijk met hulp van de gemeente, maakt van de Binckhorst een aantrekkelijk Haags gebied voor bedrijven om zich nu en in de toekomst te vestigen.", aldus wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling). Hij  is sowieso blij de HTM op de Binckhorst blijft. "Dat kan andere bedrijven inspireren om zich ook op de Binckhorst te vestigen."

Ook Jaap Bierman, algemeen directeur HTM, is blij dat door dit collegebesluit de volgende stap gezet kan worden voor de bouw van het nieuwe pand aan de Supernovaweg.  "Het is de bedoeling dat onder andere onze afdeling Infra aan de Maanweg en ons Ingenieursbureau hiernaar toe verhuist, samen met andere bedrijven. Daarmee blijven we in het voor ons bedrijf gunstig gelegen Binckhorst.”

Meer bedrijven

De transformatie van de Binckhorst in Den Haag van een gebied met voornamelijk bedrijven naar een plek waar naast wonen vol ingezet wordt op bedrijvigheid, is in volle gang. Daar past HTM volgens het Haagse college van B & W perfect in.