Gemeente gaat subsidieaanvragers proactiever benaderen

Bij subsidieaanvragen werkt de gemeente Maassluis steeds proactiever in plaats van reactief. Ook wordt meer gekeken naar de mogelijkheden subsidieafspraken voor meerdere jaren achter elkaar te maken. Bijvoorbeeld met organisaties die ieder jaar een beroep doen op subsidies.

Chrit Wilshaus

Dat werd duidelijk bij een onlangs gehouden thema-avond waarbij een toelichting gegeven werd op het subsidieproces, zoals dat bij de gemeente Maassluis verloopt. Van het begrip subsidie bestaan meerder definities. De algemene luidt: de aanspraak op financiële middelen door een bestuursorgaan, verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager. Dat is dus niet zoiets als het leveren van goederen en diensten want dat wordt gerekend onder het kopje ‘inkoop.’ Daarnaast is er nog de Maassluise definitie van subsidie: de financiële bijdrage van de gemeente voor bepaalde doelgroepen of projecten, gericht op het realiseren van beoogde maatschappelijke effecten en het stimuleren van eigen kracht in de samenleving. De drie pijlers van subsidie in Maassluis zijn: sociale cohesie, omzien naar inwoners en economie. En dat laatste dan vooral gekoppeld aan maritieme doeleinden.

Actief benaderd

Als een subsidieaanvraag binnenkomt, wordt eerst gekeken naar de doelmatigheid van de aanvraag; wat is het beoogde resultaat? Bijvoorbeeld dat het op Maassluizers is gericht. Mocht een organisatie het zelf kunnen financieren, wordt de subsidie sowieso niet gegeven. Bij de thema-avond werd ook gesteld dat de gemeente graag zekerheid over onzekerheid wil geven. De senior beleidsmedewerker onderwijs en jeugd van de gemeente Maassluis, die voor raadsleden de presentatie verzorgde, stelde dat het stadhuis steeds vaker proactief te werk gaat bij subsidieverlening. En dat houdt in dat maatschappelijke partners in de stad actief benaderd worden met de vraag of zij behoefte hebben aan subsidie in plaats van een aanvraag af te wachten. Dat zou ook voor meer greep op het subsidieproces zorgen. 

De aanvraag wordt volledig, gedeeltelijk of niet gehonoreerd

Jorrit Keijzer (PvdA) toonde zich een warm voorstander van het verstrekken van meerjarige subsidies. Zoals aan het zwembad, de bibliotheek en het theater. Henrike Heijboer (CDA) sloot zich daarbij aan.

Voorbeeld

Een voorbeeld van de nieuwe, proactieve aanpak is het betrekken/benaderen van subsidiepartners in de stad. Als voorbeeld werd onder andere genoemd Samen Digitaal Wijzer (voorheen seniorencomputerclub) en het Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek de Plataan. De gemeente zit met beide partijen, een vrijwilligersorganisatie en een professionele, om tafel om te kijken hoe beiden kunnen samenwerken en wat de voordelen daarvan op subsidiegebied kunnen zijn.

Projectsubsidies

Aanvragen voor subsidies voor het volgend jaar moeten 1 september van het jaar daarvoor bij de gemeente ter beoordeling binnen zijn. Een beleidsmedewerker gaat daar dan mee aan de slag. De uitkomst kan zijn: de aanvraag wordt volledig, gedeeltelijk of niet gehonoreerd. Bij een afwijzing kan altijd bezwaar gemaakt worden door de aanvrager. Bert de Reuver (D66-raadslid) kreeg dat te horen in antwoord op zijn vraag daarover. Daarnaast zijn er ook nog incidentele of projectsubsidies. Daarover wordt jaarlijks beslist. De dekking voor deze uitgaven moet uit de reguliere budgetten komen.

Transparantie

Volgens Trudie Pasterkamp (Forum voor Maassluis-steunraadslid) is transparantie bij subsidieverlening belangrijk. Haar werd verteld dat alle verleende subsidietoekenningen vermeld worden op maassluis.nl. Daar is dan ook het toegekende bedrag te zien. Tot drie jaar terug. Klarie Oosterman (ChristenUnie) wilde tot slot weten wanneer de gemeenteraad iets gaat merken van de verdere uitvoering van reactief naar proactief werken op subsidiegebied. Voor 1 september dit jaar zou al een grote slag gemaakt moeten zijn. Wellicht wordt daar dan weer een thema-avond aan gewijd.