John Schneider wil graag mensen met een verstandelijke beperking het plezier van toneelspelen laten beleven.
John Schneider wil graag mensen met een verstandelijke beperking het plezier van toneelspelen laten beleven. (Foto: CW)

Acteurs met verstandelijke beperking gezocht

Toneelspelen met mensen met een verstandelijke beperking. Dat is een grote wens waar de Maassluise acteur John Schneider al een tijdje mee rondloopt.

Chrit Wilshaus

Een waakzaam etablissement in de binnenstad vormt het decor voor ons gesprek dat gelijk kan beginnen, we kennen elkaar al geruime tijd. Bovendien weten we beiden wat onderwerp van gesprek zal zijn. Wat boeit hem zo aan voornoemde doelgroep? "Regelmatig kom ik in Bijzonder. Ken je dat? Dat is een lunchroom in De Lier waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Wat mij aanspreekt is de manier waarop ze kunnen reageren. Doorgaans vriendelijk, enthousiast en vooral goudeerlijk. Dat ontroert me. Maar ook dat ze blij kunnen worden voor kleine dingen. Zoals een compliment.” 

'Wat mij aanspreekt is de manier waarop ze kunnen reageren'

Betrokken zijn bij mensen met een verstandelijke beperking is John niet vreemd. Zo was hij een aantal jaar voorzitter van de Kleijne Band. Aan deze muziekgroep kwam een einde door een gebrek aan vrijwilligers. Inmiddels heeft de groep, ondergebracht bij muziek@maassluis als de Vrolijke Toon, sinds enige tijd weer een doorstart gemaakt.


Traantje wegpinken

β€œIn januari was ik bij een concert van ze in Theater Koningshof. Daar trad toen ook een balletgroep op van mensen met een verstandelijke beperking uit het Westland. Ik dacht toen: waarom zitten daar geen mensen uit Maassluis bij? En al filosoferende, kwam ik op het idee toneel te willen gaan spelen met mensen met een verstandelijke beperking. Eerlijk gezegd brak mijn hart wel een beetje en moest ik een traantje wegpinken, toen ik ze zo bezig zag. Stadsmakelaar Cultuur Gertjan van de Velden had dat gezien en sprak me er na afloop op aan. Ik vertelde hem waar ik over nadacht en hij reageerde gelijk dat als ik hulp nodig had, ik dat hem kon laten weten. Maar ook wethouder Bronsveld, die ik een paar minuten later sprak, reageerde enthousiast en verzekerde mij ook haar medewerking.”


Klein houden

Inmiddels heeft John een paar gesprekken gehad met mensen met een verstandelijke beperking maar is zijn idee, om het hier kort samen te vatten, nog niet echt uit de verf gekomen. "Ik wil het graag klein houden. Een stuk van hooguit tien tot vijftien minuten waarbij de spelers, ik denk een stuk of vier, een grote inbreng hebben. Dus dat betekent geen hele lappen tekst. Daarnaast wil ik ruimte bieden aan improvisatie. Maar waar het me vooral om gaat, is om mensen plezier te laten beleven aan toneelspelen. Want dat het leuk is, weet ik uit ervaring.” Als het allemaal lukt, zoekt John overigens ook nog een ruimte om te kunnen repeteren.


Belangstellenden kunnen John Schneider mailen (johnschneider@kabefoon.nl). Daarna neemt hij contact op.