Veel jongeren haalden nog geen HPV-prik

Ook Maassluise jongeren tussen negentien en zesentwintig kunnen op Rotterdam Centraal bij de GGD gratis een HPV-vaccinatie krijgen. De prikbus van de GGD komt overigens op woensdag 21 juni naar een nog nader te bepalen locatie in Maassluis. 

Chrit Wilshaus

HPV staat voor humaan papillomavirus. Een virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Zoals baarmoederhalskanker en kanker bij vagina, schaamlippen, anus en penis en in mond- en keelholte. De HPV-prik beschermt daar tegen. 

Ook werd de landelijke campagne Mis ‘m niet gelanceerd

Vanaf hun tiende krijgen jongens en meisjes een oproep deze vaccinatie te komen halen. Maar een grote groep jongeren tussen negentien en zesentwintig liet zich nog niet inenten. Begin dit jaar werden zij opgeroepen dat alsnog te doen. Ook werd de landelijke campagne Mis ‘m niet gelanceerd. Volgens de GGD valt bij genoemde leeftijdsgroep nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarom kan inenten dit jaar nog gratis. Daarna kost de volledige vaccinatie van twee prikken 350 euro. Tussen de eerste en tweede prik moet een tussenperiode zitten van vijf maanden.

Prikbus

Wie beide prikken alsnog gratis wil ontvangen, kan nog tot en met 11 juni terecht op de GGD-priklocatie op station Rotterdam Centraal. Een afspraak maken hoeft niet, wel is een geldig ID vereist. Langskomen kan door de weeks tussen 11.30 en 19.30 uur en in het weekend van 10.00 en 17.00 uur. Ook zijn er dan voorlichters die vragen over de vaccinatie kunnen beantwoorden. Dat kan trouwens ook anoniem via WhatsApp. 

Een afspraak maken hoeft niet

Verder rijdt de GGD-prikbus door de regio. Op 21 juni is de bus in Maassluis. Dinsdagmiddag was nog niet bekend waar dat zal zijn. 

GGD 

Meer info over de HPV-prik is ook te vinden op de site van GGD Rotterdam-Rijnmond. Bij twijfel kan ook de twijfeltelefoon worden gebeld (088-7555777).