Projectleider Maarten Okkersen met de huisrobot voor de dependance aan Het Zicht.
Projectleider Maarten Okkersen met de huisrobot voor de dependance aan Het Zicht. (Foto: GvdIJ)

Dependance van Museon geopend aan Het Zicht

Aan Het Zicht in stadsdeel Escamp heeft Museon-Omniversum een gloednieuw MuseumLab geopend. Voortaan worden daar elke woensdag activiteiten opgezet voor kinderen uit de wijk. “We beginnen heel klein”, zegt projectleider Maarten Okkersen. “Maar onze ambities hier zijn groot.”

Door Gerard van den IJssel

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum bij het Statenkwartier. Het museum zet zich onder de naam ‘One Planet’ vooral in voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties voor 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. Vorig jaar is het Museon gefuseerd met het naastgelegen grootbeeldfilmtheater Omniversum. Het MuseumLab in Escamp is de eerste ‘dependance’ van het museum. “We werden door Rene Baron, de Programmadirecteur Zuidwest Den Haag, gevraagd om wetenschap en cultuur naar de wijk te brengen”, vertelt Maarten Okkersen van Museon. “Daar wilden we graag aan meewerken omdat wij zelf ook bezig zijn met uitzoeken hoe een museum er in de 21e eeuw uit moet zien. Ook voor ons is dit dus een proeflab.”

Gewone mensen

In het MuseumLab wordt samen met bewoners en maatschappelijke partners gewerkt aan het opzetten van een breed programma-aanbod. “We gaan de definitieve programmering samenstellen mét de bewoners en zoeken daarbij verbinding met bestaande initiatieven in de wijk. Ik sluit niet uit dat we dan ook activiteiten voor volwassen gaan opzetten. Maar eerst gaan we vooral goed luisteren naar wat de mensen zelf willen”, zegt Okkersen. “Want vergis je niet; er wordt van alles gezegd over Den Haag Zuidwest, waaronder een hoop dingen die te maken hebben met onwetendheid en vooroordelen, maar hier wonen gewone mensen met gewone vragen en gewone ideeën.”

Laagdrempelig

Op de woensdagmiddagen worden nu workshops gegeven, zoals het in elkaar zetten van kleine elektrische apparaatjes, het bouwen van vogelhuisjes of een bijenhotel. Kinderen die mee willen doen kunnen onaangekondigd binnenlopen tussen 15.00 en 16.30 uur. “Het is allemaal nog heel laagdrempelig”, zegt Okkersen. “Binnenkort start er een coördinator die het wat beter in goede banen moet gaan leiden. We willen bijvoorbeeld wel weten wie we moeten bellen als er iets is met de kinderen, dus wie hun ouders of verzorgers zijn. Ook voor ons wordt het zo elke week weer een klein stapje vooruit zetten.”

Grotere ruimte

Het winkelpand aan Het Zicht 76 is beschikbaar gesteld door woningcorporatie Staedion. Het MuseumLab mag er tot augustus dit jaar blijven en verhuist daarna naar een ruimte aan de andere kant van de straat. “Staedion gaat deze panden opknappen en daarna mogen wij hier weer terugkeren”, zegt Okkersen. “We hopen dat we dan een grotere ruimte krijgen, want we zijn echt van plan om hier nog heel lang te blijven.”
In de toekomst komen er ook kleine tentoonstellingen in de ruimte, die helemaal is ingericht met eerlijke materialen waarvan het grootste deel uit het depot van het museum komt. Zoals een twee meter hoge robot, gemaakt van technische onderdelen die in het Museon over waren gebleven. “Het is een leuke manier om te laten zien hoeveel materiaal je kan hergebruiken”, zegt Okkersen. “En het is een echt blikvanger. Iedereen die de robot in de winkel ziet staan, wil even naar binnen komen om te kijken wat het is.” Op dit moment is het MuseumLab alleen geopend op woensdagmiddag, maar binnenkort volgen meer programma’s en activiteiten.


Minister Hugo de Jonge slaat eerste paal voor De Schaloen

De bouw van De Schaloen in Moerwijk is gestart. Woensdag 25 januari sloeg minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de eerste paal. Ook wethouder Martijn Balster was erbij aanwezig. 

De Schaloen bestaat uit 570 betaalbare huurwoningen. Het wooncomplex komt tussen de Schaloenstraat en Cannenburglaan en is onderdeel van een grotere transformatie in Moerwijk Zuid. De woningen worden gasloos en voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid. De bouw van De Schaloen draagt bij aan de vernieuwing van Den Haag Zuidwest. Door meer betaalbare, woningen voor verschillende doelgroepen, een verbeterde openbare ruimte en meer groen, moet de leefbaarheid verbeteren. In Den Haag Zuidwest worden in de komende 15 à 20 jaar meer dan 10.000 woningen gerealiseerd.

Volgens minister De Jonge heeft De Schaloen “alles in zich waar we de komende tijd voor staan: voldoende sociale huurwoningen bouwen, meer terugbouwen dan er is gesloopt.” Hij benadrukte dat het daarbij niet alleen gaat om het bouwen van woningen. “Het is bouwen aan een gemeenschap.” Daarbij is in een tijd met tegenwind van alle kanten durf nodig om tegen de stroom in te bouwen, stelt de minister. “Staedion toont hiermee durf en is als woningcorporatie de motor van deze nieuwbouw.”

Impuls

Wethouder Martijn Balster is blij dat er met De Schaloen zoveel woningen in het sociale- en middenhuursegment bijkomen. "De behoefte aan extra woningen in Den Haag is heel groot. De Schaloen is een impuls die Moerwijk goed kan gebruiken!”

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion: "Veel vastgoedbeleggers zijn momenteel afwachtend. Dit past niet in een tijd waarin een groot tekort aan woningen is. Daarom neemt Staedion haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en realiseren wij, naast de 222 sociale huurwoningen, ook 348 woningen met een vrije sectorhuur, waarvan het grootste deel in de middenhuur.”

De eerste woningen van De Schaloen worden naar verwachting in 2025 opgeleverd.




Minister Hugo de Jonge slaat de eerste paal.