Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag )

Bouwen

Vorige week werden de eerste palen van nieuwbouwproject De Schaloen in de grond geslagen. Tochtige huizen die hier stonden zijn gesloopt, 570 woningen worden er gebouwd. Betaalbare woningen, waar bewoners kunnen terugkeren. Woningen waar mensen kunnen doorstromen en waar we vele andere woningzoekenden een thuis kunnen bieden. Minister De Jonge was er ook bij. Hij onderstreept daarmee hoe belangrijk het is dat we betaalbaar bouwen en betaalbaar houden. Ik benadrukte op de bouwplaats ook dat het bouwen niet een kwestie van stenen stapelen alleen is: we bouwen aan een groene wijk met ontmoetingsplekken. Een wijk waar je wilt opgroeien en oud wilt worden. Een plek waar verschillende doelgroepen gaan samenwonen. Dat verdient Moerwijk. Dat staat dan weer als een paal boven water.  
De Schaloen is weer een belangrijke stap in het vernieuwen van Den Haag Zuidwest. Het bouwen van woningen helpt daarbij, maar het zijn onze inwoners die het verschil maken. Want als stadsbestuur kunnen we nog zoveel plannen bedenken, als er écht onmogelijke keuzes moeten worden gemaakt, zijn het onze inwoners die ertoe doen. Wendy van buurthuis Heeswijkplein 10 vertelt in een aflevering van het tv-programma Tegenlicht over mensen die moeten kiezen tussen boodschappen doen en hun rekeningen betalen. Zij verzorgt ontbijtjes voor kinderen die anders zonder eten naar school gaan. Wat een inzet, voor haar buurtbewoners, geweldig. En er is ontzettend veel werk meer te doen. Zuidwest er weer bovenop krijgen, begint bij mensen zoals Wendy. We kunnen niet zonder.
Ook bewoners van de Venen staan op voor hun wijk. Ik sprak laatst met ze – samen met de burgemeester - naar aanleiding van het steekincident eind december. Het is ontzettend belangrijk dat zij hun stem laten horen om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Met elkaar gaan we de komende tijd kijken wat daarvoor nodig is.
De kracht van samenwerking, daar geloof ik in. Met woningcorporaties, met actieve bewoners, met de scholen. Dit merkte ik ook tijdens een evenement van Haag Wonen vorige week, op de prachtige locatie de Meppel, de nieuwe Entreeopleiding van ROC Mondriaan. Een school, maar ook een plek voor buurtbewoners. We spraken er over de woningnood, maar vooral ook over wat bewoners nodig hebben om fijn te kunnen wonen; en wat kinderen nodig hebben om in een fijne wijk op te groeien. De Meppel is weer een voorbeeld van dat we in Zuidwest, en de rest van Escamp, niet naast, maar mét elkaar leven. Op 11 februari kunt u er een kijkje nemen tijdens het open huis. Ik hoop u er binnenkort een keer te zien!