Afbeelding
(Foto: Valerie Kuypers)

Goede energie

Eind december werd Escamp opgeschrikt door een steekpartij aan de Beresteinlaan. Een vreselijke gebeurtenis, waar veel over gezegd en geschreven is. We weten allemaal: het kan en moet beter in de wijk en daar werken we dan ook hard aan. Als het gaat om de veiligheid: de komende vier jaar steken we nog eens €3 miljoen per jaar extra in de veiligheid van Zuidwest en werken we aan nog beter onderwijs, meer ontmoeting. Daar ben ik blij mee. Maar er moet me ook iets van het hart. En dat is dat Escamp, juist als er problemen zijn, of de wijk door sommigen in kwaad daglicht wordt gezet, voor zichzelf opkomt.
Dit bleek vorige week, toen ik op werkbezoek was bij buurtkamer de Sterrenhoek. Ik zag geschrokken bewoners, die onverschrokken voor hun wijk opkomen. Ik zag jongens en meiden de gemeenteraad toespreken, dat de politiek niet over, maar met jongeren moet praten. Naast de bewoners moet gaan staan. Dat is ook Escamp. Een stadsdeel met veel actieve bewoners, die mét in plaats van tegenover elkaar leven. Die zich inzetten voor hun wijk. Wijken waar de buurtmoeders onmisbaar zijn en onze leraren op de scholen en onze jeugdwerkers in de wijk ontzettend hard werken om de jeugd weer perspectief te bieden.

Mensen die er met elkaar de schouders onder zetten

Escamp is ook een stadsdeel waar bewoners samen kerstbomen verzamelen. Zo houden ze de buurt veilig en leefbaar. Dit jaar leverden kinderen en jongeren bijna 4800 kerstbomen in voor de actie Verloot je Boompje. Fantastisch! Het is een stadsdeel waar vrouwen en hun dochters meedenken over het vrouwvriendelijker maken van de buitenruimte. Zij maakten in november een wijkwandeling door Moerwijk. Ik heb het al vaak gezegd, maar de stem van bewoners is heel waardevol. Ik wandel graag een keer mee.
En dan zijn er ook nog de ondernemers. Zij zijn van onschatbare waarde voor de werkgelegenheid, sociale contacten en levendigheid in de wijk. Ik ben dan ook heel blij met een plek als Pand Zuidwest, waar dit allemaal samenkomt. Vorige week was ik bij de opening. Wat een goede energie en betrokkenheid voelde ik daar. Een aanwinst voor de wijk. Van bewoners, tot professionals en ondernemers. Het zijn allemaal mensen die met elkaar de schouders eronder zetten. En dat kost tijd, maar met elkaar blijven we werken aan verbetering. Zodat het er fijn leven en wonen is. En zodat we onze jeugd weer perspectief kunnen bieden. Samen zijn we Den Haag, samen zijn we Escamp en samen zijn we Zuidwest.