Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de officiële eindopbrengst bekend in het stadhuis.
Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de officiële eindopbrengst bekend in het stadhuis. (Foto: pr)

Ruim 160.000 euro energiecompensatie gedoneerd

Veel meer Hagenaars dan vooraf werd verwacht, hebben hun energiecompensatie van 190 euro gedoneerd aan Sociale Fondsen Den Haag. Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de eindopbrengst van de campagne bekend: €167.204,64.

Directeur Scarlett Zwartkruis van  Sociale Fondsen Den Haag dacht bij de start van de energiecompensatie campagne misschien 10.000 euro binnen te krijgen. Maar gaandeweg de campagne bleken veel stadsgenoten bereid om met hun donatie anderen te helpen. “Dit eindbedrag had ik nooit verwacht en hiermee kunnen we zoveel mensen helpen, het is gewoon ongelooflijk mooi! We zijn alle donateurs zeer dankbaar voor hun gift en voor het vertrouwen in SFDH", zegt Zwartkruis. Fonds 1818 heeft de eindopbrengst van deze campagne verdubbeld tot aan een maximaal bedrag van 50.000 euro. Zwartkruis: "En daar zijn wij als stichting erg dankbaar voor."

Oproep

Sociale Fondsen Den Haag riep in november inwoners van Den Haag op om hun energiecompensatie te doneren als ze die zelf niet nodig hadden. Met het geld worden mensen met acute financiële problemen geholpen, bijvoorbeeld door een achterstallige rekening te betalen. Inwoners met een laag inkomen konden ook nog energietoeslag aanvragen via de gemeente om rond te komen.

Nu de eindopbrengst veel hoger is dan verwacht kunnen heel veel mensen en gezinnen worden geholpen, stelt Sociale Fondsen Den Haag. Hierdoor kan worden voorkomen dat er nog meer financiële problemen en/of schulden bij de cliënten ontstaan.

En die hulp is nodig want volgens Sociale Fondsen Den Haag zijn er schrijnende verhalen genoeg. Door het afbetalen van een rekening hopen ze die juist te verminderen of zelfs te voorkomen. 

Kwetsbare inwoners

De aanvragen voor hulp komen via samenwerkende hulpverleners binnen. Sociale Fondsen Den Haag zag al maanden dat de voorschotnota’s qua bedragen zo erg omhoog waren geschoten dat mensen daardoor andere rekeningen ineens niet meer konden betalen. De cliënten van Sociale Fondsen Den Haag zijn onder andere kwetsbare eenoudergezinnen uit de armste wijken van Den Haag, chronische zieke mensen met hoge medische kosten, studenten, tot aan senioren die hun partner hebben verloren en er helaas financieel niet meer uitkomen. Haagse burgers in financiële nood kunnen niet zelf een aanvraag indienen maar kunnen met hun hulpvraag wel terecht bij de XL Servicepunten van Wijkz of de Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag. Directeur Scarlett Zwartkruis van Sociale Fondsen Den Haag bedankte tijdens de bekendmaking van het eindbedrag verleden week donderdag op het stadhuis Fonds 1818 voor de fijne samenwerking en natuurlijk ook de wethouder voor haar inzet op het gebied van armoede plus het bekendmaken van het totaalbedrag. “En ik ben vooral erg dankbaar voor het vertrouwen dat alle donateurs in onze stichting hebben, zodat wij daar veel mensen mee kunnen gaan helpen in 2023."


De VerAnne zorgt op de Uithof voor onbeperkt schaatsplezier

Tot voor kort was schaatsplezier voor mensen met een lichamelijke beperking niet weggelegd. Daar moet met de VerAnne verandering in komen. Zondag mochten kinderen op de Uithof dit handige schaatshulpmiddel alvast uitproberen.

"De VerAnne is een schaatshulpmiddel,  zeg maar een rollator op ijzers. Daardoor kunnen gehandicapte kinderen ook schaatsen", legt Hans Willink uit. Hij is oprichter van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten. Hij vervolgt: "Het idee erachter is dat ook minder valide kinderen deze oer-Hollandse bezigheid kunnen beoefenen."  

Het middel is vernoemd naar Vera Diepenhorst (Ver) en Anne van Dinteren (Anne). Deze studenten van de Haagse Hogeschool. hebben ooit het eerste model gebouwd, maar het idee kwam van Hans Willink. Hij vond het ‘oneerlijk' dat een grote groep mensen met een beperking niet van een oer-Hollandse sport als schaatsen kon genieten. Met het idee stapte hij naar de Haagse Hogeschool, waarna de studenten bewegingstechnologie Diepenhorst en Van Dinteren het eerste schaatshulpmiddel bouwden.

Presentatie

Vervolgens ging Willink op zoek naar iemand die het prototype verder kon ontwikkelen. Dat werd ontwerper Sander Minnoye. Het resultaat van zijn inspanningen werd zondag op de Uithof gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de Elfstedentocht van NSK Het Gehandicapte Kind. Ook kon de VerAnne worden uitgeprobeerd. Het schaatshulpmiddel zal straks beschikbaar zijn in twee verschillende modellen, waaronder één die inklapbaar is. Willink hoopt de VerAnnes straks op alle overdekte schaatsbanen van Nederland beschikbaar zijn en dat particulieren er ook één aan kunnen schaffen. Uiteraard ook op de Uithof. De Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten is hiervoor in gesprek met partijen die de VerAnne kunnen ga produceren.

Kinderen konden zondag op de Uithof de VerAnne uitproberen.