De vijf jongeren die een speldje ontvingen.
De vijf jongeren die een speldje ontvingen. (Foto: gemeente Den Haag)

Jongeren van Ons Pandje verrast met Zuidwest-speldje

Tijdens de opening van jeugdhonk ‘Ons Pandje’ in de wijk Vrederust, zijn vijf jongeren in leeftijd variërend van 17 tot 22 jaar verrast met een Zuidwest-speldje. Eren, Marwan, Bilal, Civan en Ibrahim kregen het speldje vanwege hun enthousiasme en betrokkenheid bij jongeren uit de buurt. Ze staan elk moment van de dag voor anderen klaar.

Soms zijn er wel 40 jongeren in Ons Pandje aanwezig en dan is Bilal (17) onmisbaar. “Als rechterhand van jongerenwerker Omar staat hij voor iedereen klaar. En met zijn raptalent is hij een echte sfeermaker.” Maar ook Marwan (18) is volgens de welzijnswerkers onmisbaar. “Hij wordt ook wel gezien als de leider van de groep. Als hij er is, is iedereen er. In Ons Pandje vrolijkt hij anderen op, maar helpt ook bij problemen. Als beginnend kapper staat hij ook klaar om de jongeren een knipbeurt te geven.” Civan (17) maakt en schrijft eigen teksten en muziek. En dat laat hij vaak horen in Ons Pandje. Eren (20) op zijn beurt is vrijwilliger bij stichting Mens In Ontwikkeling (Meion) en erg betrokken bij Ons Pandje. “Het maakt niet uit hoeveel jongens er binnen zijn, hij zorgt altijd voor rust en helpt mee als er problemen zijn.” Het hart van Ibrahim (22) ligt hij bij het jongerenwerk. “Hij loopt al een tijdje mee in Ons Pandje.”  Hij studeert voor sociaal werker op het ROC Mondriaan. Hij is niet alleen betrokken bij het jeugdhonk, maar ook bij Wijkz en de hele buurt. “Ibrahim steekt veel energie in de participatie van jongeren, hij vindt het belangrijk dat jongeren meedenken.”

Eigen plek

Volgens wethouder Martijn Balster is het belang van een jeugdhonk in de wijk is groot. “De jeugd heeft hiermee een plek in de wijk waar ze naartoe kunnen, voor ontmoeting, ontspanning en begeleiding. Denk aan het werken aan je talent, het maken van een CV of huiswerkbegeleiding. Ik vind het geweldig om te zien dat deze vijf jongens zich met hart en ziel inzetten voor Ons Pandje. Het nieuwe jeugdhonk is zoals ze zelf zeggen ‘hun leven’. Ze helpen andere jongeren en weten hen ook te motiveren, en dat is precies de kracht die Zuidwest zo hard nodig heeft.”

De gemeente Den Haag reikt een Zuidwest-speldje aan bewoners, vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de buurt. Inmiddels hebben 28 Zuidwesters een speldje gekregen.


40 miljoen euro voor Zuidwest dankzij tweede Regiodeal: 'In de toekomst is meer nodig'

Het Rijk stelt de komende 4 jaar dan ook 18 miljoen euro beschikbaar om de welvaart in Den Haag Zuidwest te verbeteren. De gemeente Den Haag en verschillende partners vullen dit bedrag aan tot 40 miljoen euro.

Armoede, sociaal isolement en slechte huisvesting. Het zijn de problemen waar Den Haag Zuidwest mee kampt. Rijk,  gemeente Den Haag en diverse partners werken bij de Regiodeal Zuidwest samen om de welvaart in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk te verbeteren. De eerste Regiodeal Zuidwest werd in 2019 gesloten en loopt dit jaar af. Deze tweede Regiodeal loopt tot 2027.

Ontmoetingsplekken

Wethouder Martijn Balster is blij met het door het Rijk beschikbaar gestelde bedrag van 18 miljoen euro. Al is de aanvraag niet volledig toegekend, zo laat hij weten. "In de toekomst is echt meer nodig, maar hiermee kunnen we wel een behoorlijk deel van onze plannen waarmaken. Met het geld van de tweede Regiodeal zetten we in ieder geval in op ontmoetingsplekken. Ook investeren we in een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, om zo te bouwen aan perspectief op bestaanszekerheid, met name voor de jeugd.”

Nationaal Programma

De Regiodeal is onderdeel van Nationaal Programma Zuidwest. Het uiteindelijke doel van Nationaal Programma Zuidwest is om met behulp van langjarige investeringen van Zuidwest weer een gebied te maken waar mensen prettig kunnen wonen, werken en leven.

De MengelMoestuin in Zuidwest.