Amnesty schrijfactie voor Burundi

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Irangabiye werd in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending de Burundese overheid ‘wreed' en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi. Met het versturen van de brieven aan de autoriteiten van Burundi en de ambassadeur van dat land roept u hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. 

Voorbeeldbrieven

Kijk voor meer informatie en de voorbeeldbrieven op onze website www.amnestymaassluis.nl onder de kop Schrijfacties. Hier kunt u de voorbeeldbrieven downloaden. De brieven kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 mei 2023 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld. Wie geen toegang heeft tot internet, maar wel graag een brief wil versturen, kan een schrijfabonnement nemen. U moet dan € 9,10 overmaken op bankrekening NL51 TRIO 0197 6691 15 t.n.v. Amnesty 128 Maassluis. Dan krijgt u 10 x per jaar een brief en vertaling toegestuurd. Door die te ondertekenen en te verzenden, werkt u mee aan de internationale druk die voor veel gewetensgevangenen heeft geleid tot verbetering van hun situatie. Portokosten (0-20 gr) Burundi: International 1.
Meer info: Hans Oostervink, tel. 06-40987003.