Brugwachters openen de Wagenbrug.
Brugwachters openen de Wagenbrug. (Foto: )

Gerestaureerde Wagenbrug feestelijk in gebruik genomen

De Wagenbrug over de Noordvliet is sinds vorige week donderdagochtend weer te gebruiken door alle verkeer. De brug werd voorzien van een nieuw houten dek. Daarmee is de restauratie van alle bruggen over de Noordvliet voltooid.

Chrit Wilshaus

Reden voor wethouder Sjef Evers (VVD) vroeg op te staan en zich met feesttaart naar de brug te begeven waar Bert de Reuver (voorzitter Stichting Monstersche Sluis) al met een mes ongeduldig heen en weer dribbelend op hem stond te wachten. (Om de taart aan te snijden, uiteraard). Maar voor het mes er daadwerkelijk in kon, maakte het collegelid eerst van de gelegenheid gebruik de aanwezigen toe te spreken. Luisteren we even mee: “Een speciaal woord van dank richt ik tot de brugwachters van de Monstersche Sluis, die naast de sluis ook alle bruggen in de Noordvliet bedienen als dat nodig is; zij staan altijd klaar en doen dat heel vakkundig.”

Brugwachters

Iedereen die denkt dat de Wagenbrug door aan een touwtje te trekken opengaat, heeft het volgens Evers mis. Om de brug te openen, trekken twee brugwachters aan een ketting, waardoor het contragewicht van zijn plaats komt en de brug opengaat. Om de brug te sluiten, lopen de brugwachters tegen het brugdek op, komt het contragewicht weer in beweging en – kaboem – sluit de brug weer. Onder het brugdek is overigens een gedicht van Jelle Ravestein aangebracht. Brugwachters houden volgens wethouder Evers trouwens ook de staat van de bruggen in de smiezen, evenals de veiligheid van het scheepvaartverkeer in de Vlieten. “Ik hoop dat iedereen in Maassluis veel plezier zal hebben dat de brug weer bediend kan worden”, benadrukte de wethouder. Dat de Wagenbrug weer kan worden bediend, is trouwens ook nodig voor scheepvaartverkeer dat door de Monstersche Sluis gaat.

Publiekstrekker

De Reuver vertelde dat de restauratie van de Noordvlietbruggen in nauw overleg met Stichting Monstersche Sluis is gebeurd. “De Wagenbrug is een publiekstrekker waar toeristen naar komen kijken en dat is leuk. Als de terrassen vol zitten in de zomer wordt geapplaudisseerd voor de brugwachters!” Verder dankte De Reuver voor de prettig verlopen samenwerking met de gemeente. En dan is het tijd voor koffie en taart.


Museumschip Hudson wordt verhaald

Op zaterdag 1 april ( geen 1 april grap) rond 12.00 zal het Museumschip Hudson worden verhaald (versleept) van zijn vaste ligplek aan de Haven achter het Nationaal Sleepvaartmuseum naar de overkant aan de Govert van Wijnkade ter hoogte van nr. 11.

Dit verhalen zal worden uitgevoerd door o.a. de Tarka 2 uit Maassluis. De reden van de verplaatsing is, dat er vanaf 3 april de werkzaamheden zullen worden opgestart voor de restauratie van de Haven kademuur. Daar waar de Hudson altijd ligt.

Aanpassingen

Voor de werkzaamheden zijn 6 maanden uitgetrokken. De kademuur aan de Govert van Wijnkade is hoger dan aan de Haven kant. Er zullen wat aanpassingen aan de gangway moeten worden uitgevoerd om u als bezoeker aan het Museumschip Hudson een veilige toegang te geven.

Bezoek

Vanaf 8 april bent u als bezoeker weer welkom op het Museumschip Hudson. Eenmaal aan boord gaat u terug in de tijd naar de periode 1939-1965 en kunt u zien hoe de bemanning van een zeesleper leefde en werkte. In de voormalige machinekamer is de tentoonstelling te zien “helden tegen wil en dank” over de koopvaardij in de 2e wereldoorlog en in het bijzonder de activiteiten van de Hudson in die periode. 

Info

Voor meer informatie zie www.museumschiphudson.com. Openingstijden iedere zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30.


Instemming met flexwoningen

De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet om de bouw van 25 flexwoningen op het terrein van Lely mogelijk te maken. In de woningen zal een groep Oekraïners die nu nog tijdelijk in de later dit jaar te slopen Vliet woont, worden gehuisvest. Meer hierover in deze krant volgende week.




Afbeelding