Geef Museum Maassluis niet prijs

Jaren geleden liep ik, samen met mijn man in Twente ( de schilder Jongkind is er geboren ) een boekwinkel binnen, Mijn oog viel op een toeristische gids van de ANWB met op de omslag een prachtige foto van de Maassluise havenkom. Enthousiast pakte ik het boek op en tot mijn verbazing stond nergens vermeld waar deze omslagfoto gemaakt was. Ik riep de hulp in van de boekverkoper die helaas met mij moest constateren dat er geen toelichting op de foto gegeven was. .. 


Het gebrek aan informatie kon ik voor hem gelukkig verhelpen, maar een reactie op mijn brief aan de ANWB heb ik nooit gekregen! Maassluis en die prachtige haven : onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Museum Maassluis zijn er talloze schilderijen van deze mooie plek te bewonderen. Momenteel laat een groot aantal kunstwerken zien hoe verschillend het “artistieke “oog onze Waterweg / Het Scheur, ziet. Een kleine , maar boeiende route. Naast de blik op water, haven en schepen, herbergt het Museum ook een aantal niet-Maassluise schilderijen. Dit jaar trok de tentoonstelling over Jeanne Bieruma- Oosting meer dan 3000 bezoekers. Het Museum Maassluis keerde via haar de blik naar buiten. Ooit wisten kunstenaars,- zonder ANWB - Maassluis te vinden en schonken hun werken aan het Museum. De gemeente deed nog een duit in het zakje door ook zelf kunstwerken aan te kopen. Dank zij hen raakte Maassluis verknoopt met Delft, den Haag, Zutphen en Almen. 


De Vrienden van het Museum weten in al deze prachtige steden haarfijn de weg. De naam van Maassluis gonst dan op veel andere plaatsen. Dat moeten we immers niet overlaten aan Maarten 't Hart! Daarom laten de Vrienden van zich horen, nu het Museum Maassluis ge vaar loopt om te worden prijs gegeven aan de golven.. Zo'n vaart loopt het natuurlijk niet , want Maassluis en water laten elkaar nooit los. Maar de nieuwe trekschuit "de Goude Leeuwin " voert ons naar Delft, den Haag, Zutphen en Almen. Met Vermeer , met Sierk Schröder, met Bieruma Oosting en Jongkind! 


Het water geeft ons Museum het uitzicht ; vele Hollandse Meesters elders inspireren ons en verbreden onze blik. We moeten wel zelf willen kijken.

Jannie Sterkenburg- Versluis