‘Het is echt een bizar gezicht om de Furie zo in de takels te zien hangen.'
‘Het is echt een bizar gezicht om de Furie zo in de takels te zien hangen.' (Foto: PR)

Furie op de helling bij scheepswerf De Haas Rotterdam

Op dinsdagmorgen, 24 januari om half tien, steeg de spanning toch wel een beetje bij de aanwezige bemanning van de Furie die bijeen gekomen was op het terrein van scheepswerf De Haas Rotterdam.
De takels zijn dan al op vier punten om de romp van het schip gespannen en de nieuwe, gigantische scheepskraan begint aan de taak om de 180 ton wegende oude dame uit het water te hijsen.

‘Een geweldige voorziening hier bij De Haas,’ reageert voorzitter stichting Hollands Glorie, Ton Raemakers, enthousiast. ‘Het is echt een bizar gezicht om de Furie zo in de takels te zien hangen!' Het gaat allemaal heel langzaam, maar met behulp van die vier wielstellen van de schepenlift wordt de Furie nu heel langzaam naar haar plek voor de komende weken gereden.
’De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd aan de Furie, zouden drie jaar geleden eigenlijk al starten. De indrukwekkende lijst met uitstaande restauratie- en reparatiewerkzaamheden is inmiddels behoorlijk lang geworden. De complexe zaken zullen worden uitgevoerd door de deskundigen van scheepswerf De Haas, maar daar waar mogelijk doen we al het werk voornamelijk met onze eigen ploeg. Onze bemanningsleden zullen dan ook dagelijks aanwezig zijn; hetzij voor de eigen werkzaamheden, of om op te treden als brandwacht.
De komende weken zal de Furie de grote afwezige zijn in de haven van Maassluis en dus ook niet beschikbaar zijn voor rondleidingen aan boord.'

Projectkosten

Een gigantisch groot project als dit, is domweg niet mogelijk zonder de onontbeerlijke steun van subsidiefondsen! 'Vanuit de Furie zijn we dan ook de volgende fondsen zeer erkentelijk voor hun bijdrage aan dit behoud van ons prachtige schip: Mondriaanfonds, Fonds Schiedam/Vlaardingen e.o., Prins Bernhardfonds, De Grootfonds en Stichting 75 jaar NBB. Deze fondsen hebben ervoor gezorgd dat we met een sluitende begroting aan de slag kunnen. De verwachting is dat de Furie begin april weer het prachtige plaatje aan de Stadhuiskade zal opleveren en dus weer thuis zal zijn.'


Gemeente zou niet het voortouw moeten nemen

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) kan niet toezeggen dat er net als in Almere ook in deze regio een neutrale ruimte komt waar gedupeerden van de Toeslagenaffaire in een huiselijke sfeer terechtkunnen, zonder daar eerst Vlaardingen en Schiedam over te hebben gepolst. “Dat is nadrukkelijk niet iets wat wij als gemeente zouden moeten initiëren.”

Chrit Wilshaus

De portefeuillehouder zei dat in reactie op een pleidooi van Hans van der Burg (VSP) vorige week in het Actualiteitenhalfuur om ook in Maassluis het voorbeeld van Almere te volgen. Het raadslid vertelde onder de indruk te zijn geweest van het verhaal dat prinses Laurentien van Oranje vertelde namens haar Number Five Foundation over de gevolgen van de Toeslagenaffaire op de nieuwjaarsreceptie van Forum voor Maassluis. “En hoe de gemeente Almere heeft ingezet om de vicieuze cirkel van wantrouwen te doorbreken met het openen van Almere Number 90. Kernvraag van Van der Burg was of het college met ondersteuning van voornoemde stichting wil komen tot iets soortgelijks als in Almere en of B en W bereid is om oriënterende gesprekken aan te gaan met Vlaardingen en Schiedam. Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis) stelde voor om gezamenlijk met Vlaardingen en Schiedam een thema-avond te houden “om met elkaar te komen tot het vestigen van een Number 90-huis binnen de drie gemeenten.” Prinses Laurentien is volgens hem bereid daarbij aanwezig te zijn om nogmaals te vertellen over haar stichting.

Niet voor de overheid

Wethouder Kuiper (PvdA), die samen met burgemeester Edo Haan op de nieuwjaarsreceptie van Forum voor Maassluis aanwezig was, gaf aan al eerder en op verschillende manieren van het Almeerse initiatief op de hoogte te zijn gebracht. “In een gesprek met prinses Laurentien na afloop, heb ik aangegeven dat we daarvoor open staan. De essentie van dit model is dat het uitgaat van gelijkwaardigheid.” Maar volgens Kuiper is dit niet iets voor de overheid om te organiseren. Wel gaf hij aan dat men bij het Team Toeslagenaffaire van Stroomopwaarts echt probeert op een andere manier om te gaan met inwoners die de dupe zijn geworden van de Toeslagenaffaire. “Dit past ook heel erg bij hoe wij als college in Maassluis proberen om te gaan met onze inwoners die in de knel dreigen te komen. Maar dat blijft wel een uitdaging omdat we ook te maken hebben met budgetten, regels et cetera. Dus de intentie delen we.” Wat de thema-avond met de andere twee Waterweggemeenten betreft, zei wethouder Kuiper eerst te willen polsen hoe er daar over gedacht wordt zonder de thema-avond al toe te zeggen.

(Lees meer op www.rodi.nl/maassluis). 


Afbeelding