Vragen VVD over zelfoogsttuin

De VVD stelt initiatieven zoals het realiseren van een commerciële zelfoogsttuin op het terrein van de oude ijsbaan zeker aan te moedigen maar over de totstandkoming ervan wel vragen te hebben.
Want volgens de liberalen zijn de beschikbare buitenruimtes in Maassluis zeer beperkt. Dat schrijven zij in schriftelijke vragen aan het college.
Bij de gemeente Maassluis kwam op 3 november vorig jaar een aanvraag binnen voor het verwezenlijken van een zelfoogsttuin en het plaatsen van een foodtruck aan de Vlaardingsedijk. Begin december 2022 keurde het college bij de aanvraag goed voor de komende vijf jaar. De VVD wil onder meer weten waarom de gemeenteraad daarover niet is geraadpleegd. Maar ook of het college het met de VVD eens is dat het uitgeven van gemeentegrond in ieder geval in samenspraak met de raad dient te gebeuren.


Verduurzamingsmaatregelen

Inwoners in de historische binnenstad die hun (monumentale) pand waarin zijn wonen willen verduurzamen omdat zij moeite hebben hun energierekening te betalen vanwege de hoge energieprijzen ondervinden daarbij regelmatig problemen met de welstandscommissie. Dat schrijft de fractie van de VVD in een aantal schriftelijke vragen aan het college. Volgens deze partij wordt aandacht voor verduurzaming steeds belangrijker. ‘Zo staat Nederland voor de uitdaging om in 2050 meer circulair, energie-efficiënt, klimaatadaptief en duurzaam te zijn. De vragenstellers willen onder andere van het college weten of het op de hoogte is van het feit dat de welstandscommissie vele verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen en dubbelglas, tegenhoudt. Maar bijvoorbeeld ook over deze commissie proactief meedenkt met de aanvragers over alternatieve oplossingen. Volgens de VVD worden aanvragen rigide afgewezen. Dat roept bij de liberale fractie de vraag op hoe het college denkt dat eigenaren van deze panden de duurzaamheidsdoeleinden dan wel kunnen bereiken.


Woningtarief ozb aangepast

De gemeenteraad heeft vorige week dinsdagavond ingestemd met het raadsvoorstel tot aanpassing woningtarief onroerendezaakbelasting (ozb)2023. Alleen Raoul Kleijwegt (GroenLinks) stemde tegen. Volgens hem had het geld beter aan armoedebestrijding kunnen worden besteed, zo lichtte hij in een stemverklaring toe. De wijziging is volgens B en W nodig omdat de Waarderingskamer van in eerste instantie van mening was dat de gemeente de WOZ-waarden te laag had vastgesteld omdat Maassluis verkoopcijfers die boven de vraagprijs liggen niet had meegenomen in de waardebepaling. Daarop zijn de waarden aangepast, hetgeen de Waarderingskamer wel goedkeurde. Om te voorkomen dat de ozb-opbrengst meer stijgt dan het inflatiepercentage (6,2 procent), en woningeigenaren meer gaan betalen dan door de raad eind december 2022 is vastgesteld, moest het woningtarief ozb volgens het college naar beneden worden bijgesteld. Daartoe werd de Verordening tot wijzing van de Verordening op de heffing en invordering onroerendezaakbelasting 2023 vastgesteld. Deze verordening treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2023. Kort samengevat blijft alles uiteindelijk hetzelfde.