Met deze ICM-foto won Monique Hoogendijk uit Schiedam, lid van FWS Maassluis, een landelijke prijs.
Met deze ICM-foto won Monique Hoogendijk uit Schiedam, lid van FWS Maassluis, een landelijke prijs. (Foto: MH)

Landelijke prijs voor lid FWS Maassluis

Nieuws

Monique Hoogendijk uit Schiedam, lid van Fotoworkshop (FWS) Maasluis, heeft bij de belangrijke BondsFotowedstrijd de Prijs voor Beste Foto gewonnen. Het gaat daarbij om een foto waarbij gebruikgemaakt is van ICM (Intentional Camera Movement), ook wel ‘bewogen’ fotografie genoemd omdat de camera bij het fotograferen bewust wordt bewogen.

Chrit Wilshaus

Monique Hoogendijk fotografeert sinds 2016 en is sinds eind dat jaar lid van FWS Maassluis. Daarvoor volgde ze een cursus fotografie bij Volksuniversiteit Vlaardingen. “Ik begon met fotograferen voor mijn ontspanning. Vandaar dat ik geen opleiding wilde doen waarbij je moet presteren en naar andere mogelijkheden zocht om met fotografie bezig te zijn. Zo kwam ik bij FWS Maassluis uit. Al doende, ontdekte ik dat natuur en creativiteit de rode draad is bij mijn fotografie; alle workshops die ik volgde waren daarop gestoeld. Als je een workshop doet, leer je echt een techniek maar bij een fotoclub leer je eigenlijk veel breder kijken. Ik vind abstracte fotografie eerder kunst dan pure registratie.”

Sprongetje
Na een workshop ICM begon Monique Hoogendijk langzaam maar zeker te kiezen voor deze vorm van fotografie. “Vanaf februari vorig jaar heb ik besloten om alleen nog maar ICM te doen.” Wat gaf de doorslag om voor die manier van foto’s maken te kiezen? “Dat is toch het gevoel in je buik. Als ik een scherpe foto zie, denk ik: dat is toch wel heel erg mooi maar als ik een bewogen foto zie, maakt mijn hart een sprongetje, laat ik het zo zeggen. Bij ICM beweeg je bewust je camera. Hoeveel is ook wel een beetje afhankelijk van het landschap waarin je dan bent. Ik maak doorgaans veel foto’s om uiteindelijk dan die foto te maken die ik wil hebben. Als je die foto hebt, wil je hem natuurlijk altijd nog een keer maken voor de zekerheid maar dat is dan heel moeilijk omdat je niet exact diezelfde beweging meer na kunt doen. Ik ben over het algemeen ook veel langer bezig met mijn foto’s dan mijn medeclubleden.” De bewogen fotografie die Monique Hoogendijk toepast leveren altijd abstracte foto’s op. “Mijn doel is om met mijn foto’s bij mensen een beetje magisch of surrealistisch gevoel op te roepen.”

Magische touch
Om de foto’s te kunnen maken die ze wil maken, staat Monique Hoogendijk doorgaans vroeg op. “Vooral in de zomer heb je dan een magisch licht. Eigenlijk moet ik al een half uur voordat de zon op is zorgen dat ik ergens ben. Omdat je dan al vaak ook die mooie kleurschakeringen hebt. En als eenmaal de zon op is, moet ik heel erg oppassen de zon er niet op te zetten want die gaat dan hele lelijke strepen geven op de foto. Ik moet er dan eigenlijk een soort van naast fotograferen. Maar juist als de zon op en onder gaat, kun je de magische touch eraan geven; dan gebeuren er veel mooie dingen. Ik heb deze foto trouwens gewoon bij mij achter in het Midden-Delflandgebied. Ik hoef niet heel ver weg voor mijn foto’s. Ik vind het ook leuk om eigenlijk van niets, waar een ander van zal zeggen dat het niets is, iets te creëren.”

Vol lof
Desgevraagd vertelt Monique Hoogendijk dat ze toch wel verrast was dat ze met haar abstracte foto een prijs won omdat die meestal zijn weggelegd voor scherpe fotografie, zoals dat heet. Of realistische. Het juryrapport is trouwens vol lof over haar. Zo vindt de jury het ‘een prachtige en intense weergave van de natuur.’ De winnende foto van Monique Hoogendijk is in juli/augustus trouwens ook te zien op een expositie in Fotomuseum Rotterdam. Wie belangstelling heeft gekregen in het werk van Monique Hoogendijk kan terecht op Instagram en Facebook. Verder staan foto’s van haar op de website van Fotoworkshop Maassluis www.fwsmaassluis.nl).