Kinderen zingen samen met Ding a Dong ZiggZaggbij de Aubade.
Kinderen zingen samen met Ding a Dong ZiggZaggbij de Aubade. (Foto: CW)

Ding a dong bij Aubade geslaagd initiatief

Drie leden van de zangformatie Ding a Dong, Charlotte, Christiaan en Rosemarie, traden vorige week donderdag op bij de Aubade op de Markt.

Chrit Wilshaus

De jongeren stonden op een podiumpje naast de muziektent om samen met de Maassluizers die naar het traditionele begin van Koningsdag in Maassluis waren gekomen de bekende aubadeliederen te zingen. Zoals het Lied van Zuid-Holland en In een blauwgeruite kiel. In de muziektent zat deze keer de Maassluise Harmonie met Marcel van Raaij als dirigent. Behalve de bekende liederen stond deze keer ook het uit voornamelijk klinkers bestaande ohwaaayoo eeeyooeeey ZiggZagg op het programma. Dit speciaal voor de aanwezige kinderen die uitgenodigd werden op en bij het podium te komen meezingen en -bewegen en dat ook in grote getalen deden. Dat alles leverde een aanstekelijk vrolijk geheel op.

Het optreden van Ding a Dong was “top” aldus Gregor Rensen voor wie het zijn eerste optreden als Maassluise burgemeester op Koningsdag was. “Ik ben blij dat ik zoveel mensen zie die de Koningsnacht hebben overleefd! Want wat was het koud vannacht”, aldus de eerste burger, die daarmee de indruk wekte de nacht feestend te hebben doorgebracht, al dan niet in een etablissement. Rensen voorzag verder dat het “een prachtige Koningsdag” zou worden. Verder las de burgemeester de e-mail voor die hij ter gelegenheid van de verjaardag van Willem-Alexander namens de bevolking van Maassluis aan hem had verzonden. Vroeger ging dat per telegram; dat is iets anders dan de gelijknamige app maar het principe, korte berichten versturen, komt eigenlijk op hetzelfde neer. Na kort zoeken in het bundeltje papieren dat Rensen vasthield, kwam de tekst boven water. En die luidde als volgt: “De bevolking van Maassluis, op 27 april 2023 op de Markt bijeen, is verheugd om met uwe Majesteit zijn verjaardag te mogen vieren. Wij wensen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de leden van het koninklijk gezin en van de koninklijke familie een mooie Koningsdag toe in Rotterdam. En namens bevolking van Maassluis feliciteren wij u van harte.” Het medium om de boodschap te versturen mag dan zijn veranderd, het taalgebruik is ongeveer hetzelfde gebleven.

Verdienstelijk gemaakt

Verder noemde burgemeester Rensen de namen op van de dit jaar bij gelegenheid van Koningsdag gedecoreerden zeven Maassluizers, die op een paar uitzonderingen na bij de Aubade op de eerste rij mochten zitten, mits zij meezongen. “Zij hebben zich belangeloos verdienstelijk gemaakt voor onze Maassluise samenleving”, benadrukte Rensen, daaraan toevoegend: “We mogen trots zijn op zulke mooie Maassluise inwoners.”

De Aubade 2023 werd georganiseerd door SPEM (Stichting Publieke Evenementen Maassluis) en Stichting Oranjedag Gedecoreerden Maassluis. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).


Vrolijke Vrijmarkt

Terwijl de Aubade op de Markt werd gehouden, hadden de deelnemers aan de vrijmarkt in de binnenstad alvast hun plekjes ingenomen en hun waren uitgestald. 

"Alle spullen die u vorig jaar op de vrijmarkt heeft gekocht, kunt u nu weer verkopen”, aldus burgemeester Gregor Rensen bij de Aubade. "En natuurlijk zorgt u ervoor dat u met een lege tas naar huis gaat, anders moet u volgend jaar weer komen! Dat is het principe van de vrijmarkt.” In hoeverre de huidige inflatie nog van invloed is geweest bij de gehanteerde prijzen, is vooralsnog onduidelijk. Overigens nam niet iedereen een lege tas mee naar huis na afloop maar gingen veel mensen met hun niet verkochte spullen een dag later naar een kringloopwinkel, waar sprake was van topdrukte.

Hoe dan ook, het plezier was er niet minder om en daar ging het uiteraard om. Vierde de koning samen met zijn echtgenote, een deel van zijn gezin en andere familieleden Koningsdag en zijn tienjarig jubileum als monarch in Rotterdam, in Maassluis was op diverse locaties ook het een en ander te doen.

Jonge deelnemers aan de vrijmarkt met een deel van hun waar.