Op de Doe-mee-markt konden bezoekers langs bij ruim 50 Maassluise organisaties.
Op de Doe-mee-markt konden bezoekers langs bij ruim 50 Maassluise organisaties. (Foto: CW)

Druk bezochte Doe-mee-markt

Organisaties op het gebied van cultuur, sport en welzijn presenteerden zich op de afgelopen maandag in en om Theater Koningshof gehouden Doe-mee-markt. Jong en oud(er) konden dat op allerlei manieren doen. Bijvoorbeeld door te ponyrijden, dansen, toneelspelen, hockeyen, schminken en nog veel meer.

Chrit Wilshaus

Het gevarieerde programma trok tussen 10:00 en 16:00 uur een stroom aan belangstellenden. Ook het college nam een kijkje en wethouder Corine Bronsveld (CDA) verzorgde de aftrap. Ruim vijftig Maassluise organisaties waren met een stand vertegenwoordigd. De ene werd drukker bezocht dan de ander. Zo liep het bijvoorbeeld niet storm bij de stand van Vereniging Humanitas, waar Leo van Buren wie dat wilde meer kon vertellen over het project Thuisadministratie. “Daarbij proberen we mensen met een administratieve en vaak ook financiële achterstand te helpen om weer op de kant komen”, vertelt Van Buren uw verslaggever desgevraagd. “De drempel om toe te geven dat je een financieel probleem hebt en de schaamte daarvoor is voor veel mensen hoog.” Voordeel is wel dat Van Buren ons rustig kan uitleggen hoe Thuisadministratie te werk gaat. “Eerst inventariseren we over het algemeen waar de problemen zitten. Hoe is het inkomsten- en uitgavenpatroon? Aan de hand daarvan proberen we dat te stroomlijnen en kijken we waar nog ruimte is in het budget of waar er nog mogelijkheden zijn om te bezuinigen op uitgaven.” Volgens Van Buren is niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat mensen hun financiële problemen weer onder controle hebben. “Het ene probleem kan heel anders zijn dan het andere.” Het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zuid-Holland is volgens Ilse die stage loopt bij het fonds inmiddels redelijk bekend. Daarnaast is er nu ook een zelfde fonds maar dan voor volwassenen, dus vanaf achttien jaar. "Dat staat nog een beetje in de kinderschoenen. Met het Jeugdfonds bereiken we nu ongeveer 40 procent van de doelgroep in Maassluis van de gezinnen die te maken hebben met armoede.” Dus dat betekent dat jullie 60 procent nog niet bereiken. "Ja, dat blijft wel lastig.” Volgens Ilse zouden verenigingen als leden ermee stoppen ook goed moeten informeren wat de reden is dat zij afhaken en als het een pure geldkwestie is op het Fonds moeten wijzen. 


De markt was een initiatief van #SamenzijnwijMaassluis en werd georganiseerd in samenwerking met Maassluise maatschappelijke instellingen en sport- en cultuurorganisaties. Inwoners met elkaar en verenigingen en organisaties op het gebied van sport en cultuur bij elkaar brengen is het doel van #SamenzijnwijMaassluis. Maar ook het versterken van gemeenschapszin en het tegengaan van eenzaamheid zijn doelen. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).