De Vrije Inzendingfilm over twee nu in Maassluis wonende Oekraïense kinderen won een prijs op het ZH12 Filmfestival. De hoofdrolspelers staan op de foto samen met de filmmakers.
De Vrije Inzendingfilm over twee nu in Maassluis wonende Oekraïense kinderen won een prijs op het ZH12 Filmfestival. De hoofdrolspelers staan op de foto samen met de filmmakers. (Foto: CW)

Prijs voor film over Oekraïense kinderen

De film Lost & Found heeft op het ZH12 Filmfestival dat vorige week zaterdag in Theater Koningshof werd gehouden een speciale prijs voor Vrije Inzending gewonnen.

Chrit Wilshaus

De vier minuten durende film van Anna Ammerlaan, regie, Dimitri Rydenkom, montage en Martin Yermakovych, camera gaat twee Oekraïense kinderen die voor de oorlog in hun land op de vlucht een nieuw thuis vonden in Nederland. Een van hen woont in de Vliet met zijn familie. Volgens de filmmakers hebben ze nu de kans om te studeren, hun talenten te ontwikkelen en te integreren in Nederland. De film is ook een uiting van dankbaarheid voor de hulp die Nederlanders, en dan in het bijzonder Maassluizers, daarbij hebben gegeven.

Bijzondere karakter

Emile de Gruijter, voorzitter van ZH12 Filmfestival, wees bij de opening op het bijzondere karakter daarvan omdat deze keer ook filmers meededen die geen lid zijn van deze organisatie. Het bomvolle programma, met als thema ontmoeting en integratie, bestond uit vijf projectieblokken waar tussen 10:00 en 17:30 uur maar liefst 25 films te zien waren. Na ieder filmblok werden makers van de betreffende films kort geïnterviewd door André van der Hout en Henk van de Meeberg, voorzitter van Filmclub Maassluis. Beiden namen ook deel aan het filmfestival. 

Die laatste vertelde dat toen hij hoorde dat er Oekraïners wonen in het voormalige seniorencomplex de Vliet hij hen graag een podium wilde bieden. In het begin stonden ze daar volgens hem niet voor in de rij om hun verhaal met andere via het witte doek te delen. “Maar langzamerhand ontstond er vertrouwen en kwamen de beelden. Die werden geselecteerd maar ik miste nog een verhaal.” Een gepensioneerde leraar wiskunde, die samen met zijn vrouw voor de oorlog in Oekraïner gevlucht nu een nieuw thuis in Maassluis heeft gevonden, hielp Henk van de Meeberg daaraan. “Ik vond het zo schrijnend dat hij zo graag zijn kennis wil overdragen en dat nu niet meer kan doen. Dat uitgangspunt heb ik als basis voor het verhaal genomen.” Het leverde de zes minuten durende film Een jaar later op.

Wisten niet

De eerste film die vertoond werd, was Nietig in grootsheid van Drees en Dorien Bunt. Voor deze twaalf minuten durende film reisden broer en zus naar IJsland om daar een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het maken van een film over het eiland. "We waren nog nooit samen op vakantie geweest en wisten niet of we een hele week genoeg hadden om met elkaar over te praten”, verduidelijkt Dorien de aanleiding om de film te maken.

(Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).