De verhuizing van de KCA naar Koningshof is met een jaar uitgesteld omdat de verbouwing van Theater Koningshof dat ook is.
De verhuizing van de KCA naar Koningshof is met een jaar uitgesteld omdat de verbouwing van Theater Koningshof dat ook is. (Foto: CW)

KCA blijft nog jaar langer in stadhuis

De Kunst en Cultuur Academie (KCA) blijft nog minstens een jaar langer in de voormalige kantine van het stadhuis gehuisvest. Dat heeft te maken met het uitstel van de voorgenomen verbouwing van Theater Koningshof tot Bruisend Huis van Maassluis.

Chrit Wilshaus

Wethouder Corine Bronsveld (CDA) laat dat de gemeenteraad weten in een raadsinformatiebrief. Op 1 september vorig jaar werden nieuwe afspraken gemaakt over de verbouwing van Koningshof-Bruisend Huis en de daarmee gepaard gaande verhuizing van de KCA. In het coalitieakkoord staat te lezen dat Theater Koningshof een belangrijke voorziening is voor culturele activiteiten in Maassluis. ‘Goede en haalbare ideeën en voorstellen om Koningshof verder te ontwikkelen tot Cultuurhuis voor de Stad omarmen en faciliteren wij’. Momenteel wordt gewerkt aan een visie daarover. Bronsveld schrijft in haar brief te verwachten dat deze voor de zomer van dit jaar zal zijn afgerond.

Van het grootste belang

Door ontwikkelingen rondom de Spechtstraat werd in september 2020 besloten de KCA naar Koningshof te laten te verhuizen. Dat dit totnogtoe niet gebeurde heeft volgens het collegelid te maken met het feit dat dat er nog geen duidelijke visie is ontwikkeld over hoe de KCA in Koningshof zou moeten worden ingepast en hoe organisaties daarna met elkaar zouden kunnen samenwerken. Want, aldus het collegelid, een bruisend Huis is meer dan meerdere organisaties bij elkaar in één pand zetten. ‘Het is van het grootste belang om te kijken naar programmering, gezamenlijk exploitatieplan, doelgroepen en bereik om vanuit daar gezamenlijke doelstellingen te formuleren om op die manier het gebouw maximaal te benutten. Met het vaststellen van de begroting 2023 is ruimte vrijgemaakt voor een extern bureau dat samen met de culturele partners vorm gaat gegeven aan de hiervoor genoemde visie. Dit is in januari dit jaar gestart. Naar verwachting wordt het rapport hierover in augustus dit jaar opgeleverd. ‘Dit geeft ons de mogelijkheid om de uitkomsten van dit advies te verwerken in een ruimtelijke visie en een verbouwing in de zomer van 2024’, aldus de wethouder.

Voorstel in de maak

Uitstel zou om verschillende redenen mogelijk zijn. Ten eerste omdat er nog geen overeenkomst is aangegaan met een aannemer en de KCA langer in het stadhuis kan blijven. Voor de revitalisering van de begane grond van het stadhuis is een voorstel in de maak waar college en raad zich nog over moeten buigen. Omdat dit hoge kosten met zich meebrengt, dienen ook alternatieven te worden onderzocht. Start voor de zomer van 2024 zou dan ook niet realistisch zijn.