Doordat het schoolzwemmen met ingang van het schooljaar 2021/2022 is afgeschaft, is de promotie van zwemonderwijs extra belangrijk geworden.
Doordat het schoolzwemmen met ingang van het schooljaar 2021/2022 is afgeschaft, is de promotie van zwemonderwijs extra belangrijk geworden. (Foto: CW)

Minder Maassluise kinderen met een zwemdiploma dan elders in de regio

Goede zwemvaardigheid is cruciaal in Nederland. En doordat het schoolzwemmen met ingang van het schooljaar 2021/2022 is afgeschaft, is de promotie van zwemonderwijs extra belangrijk geworden.

Chrit Wilshaus

Dat schrijft wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) in een raadsinformatiebrief (RIB). Aanleiding voor de RIB was een motie waarin het college werd gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in kaart te brengen hoe de status is van de zwemvaardigheid van kinderen in Maassluis wat gedaan kan worden om deelname aan zwemlessen te stimuleren. Buurtsportsportcoaches hebben volgens Mulder het afgelopen schooljaar voor het eerst geïnventariseerd of basisschoolkinderen lid zijn van een sportvereniging en in het bezit van (minimaal) een A-diploma. Twee van de dertien scholen deden niet mee aan het onderzoek. Het blijkt dat verreweg de meeste kinderen in groep acht hun zwemdiploma hebben. Uit de brief blijkt dat het aantal Maassluise kinderen dat in het bezit is van een zwemdiploma bij vier- tot achtjarigen aanzienlijk lager ligt dan in de regio (15 in plaats van 24 procent). Het aantal acht- tot en met elfjarigen met een zwemdiploma is daarentegen wel vergelijkbaar met de regio, namelijk 93 versus 91 procent. Om deelname aan zwemlessen te stimuleren is een flyer gemaakt. Daarin wordt het belang van zwemles en het tijdig inschrijven hiervoor benadrukt. Verder valt in de folder informatie over een regeling voor gezinnen die financieel niet daadkrachtig genoeg zijn. De regeling is een samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken. Daarbij kunnen zwemlessen om A-zwemdiploma te behalen bekostigd worden. Het B/C-diploma kan behaald worden met een reguliere aanvraag (maximaal 225 euro) bij voornoemd fonds. De flyer wordt jaarlijks uitgedeeld aan alle kinderen in groep 2 van het basisonderwijs. Op een thema-avond, gehouden op 21 maart in zwembad Dol-fijn bleek dat de wachtlijst voor deelname aan zwemlessen momenteel vijftien maanden bedraagt. ‘Dat is vooral een probleem als kinderen ingeschreven worden als ze zes of zeven jaar zijn.' Het is wel zo, schrijft de portefeuillehouder, dat het zwembad voor oudere kinderen een aparte groep heeft, zodat zij niet bij de allerkleinsten in de les terechtkomen. Het grootste knelpunt bij het oplossen van de wachtlijsten is het gebrek aan zwemonderwijzers. ‘Dat is een landelijk probleem en met de huidige arbeidsmarkt nauwelijks op te lossen', concludeert de wethouder.