Jan Lamein is behoorlijk verrast door de gemeentelijke onderscheiding.
Jan Lamein is behoorlijk verrast door de gemeentelijke onderscheiding. (Foto: GvW-T)

Gemeentelijke onderscheiding voor duizendpoot Jan Lamein

Hij stond nietsvermoedend achter zijn kraampje te kijken. Jan Lamein was zoals altijd gewoon aan het werk als vrijwilliger tijdens de aubade op Koningsdag, toen hij opeens naar voren geroepen werd door de burgemeester. Jan moest op het podium komen.

Gemma van Winden-Tetteroo

En dat had hij helemaal nooit verwacht! Jan was vanwege zijn vele verdiensten voor de Maaslandse samenleving voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding maar die aanmeldtermijn bleek al verstreken. Toch liet de Oranjevereniging het er niet bij zitten. Natuurlijk niet! Jan verdient namelijk zeker een lintje voor alles wat hij als vrijwilliger doet. Altijd achter de schermen. Gelukkig was het mogelijk om hem een gemeentelijke Erespeld te gunnen. Jan stond aanvankelijk rustig vanuit de verte toe te kijken hoe de vier gedecoreerden van de Lintjesregen door waarnemend burgemeester Bram van Hemmen nog even in het zonnetje gezet werden. Tot zijn schrik werd hij zelf opeens gevraagd naar voren te komen. Jan is al sinds 1992 bestuurslid van de Oranjevereniging, onder andere als penningmeester. Op Koningsdag coördineerde hij de oranjemarkt. “De cyclus van vergaderen, voorbereiden, opbouwen, controleren, betalen, vieren, afbouwen, opruimen en weer opnieuw beginnen, beheerste 30 jaar lang een groot deel van uw leven,” zo memoreerde de burgemeester. Jan genoot ervan maar heeft nu toch besloten om een punt achter zijn vrijwilligerswerk te zetten.

Hij was trouwens niet alleen voor de Oranjevereniging actief; Bij voetbalvereniging MVV '27 vervulde Jan ook vele taken. Nauwgezet en nooit op de voorgrond. Ook de minder leuke klussen pakte hij aan. En hij hielp bij de festiviteiten rondom Sinterklaas, het MovemberFest, Sport en Spel en ga zo nog maar even door. En voor al die jaren inzet kreeg Jan afgelopen donderdag dus de gemeentelijke Erespeld uitgereikt. Dik verdiend!