Zelf je groenten oogsten bij Weij
Zelf je groenten oogsten bij Weij (Foto: TATEVOSIAN YANA)

Vrijwilligers en oogstgenoten bij Weij

Algemeen

In Maassluis-Oost, naast duurzame vergaderlocatie De Polderij, zijn de voorbereidingen in volle gang voor een nieuw initiatief. Zelfoogsttuin De Groentemeester is onderdeel van een ontwikkeling die ook een voedselbos, een natuurspeeltuin en een streekproeverij omvat. Samen wordt dat Weij. 

Initiatiefnemers Tom en Joyce van Zwet werken hier samen met Remko Boers om het gebied te ontwikkelen tot een circulaire, sociale en groene plek waar iedere Maassluizer (en ver daarbuiten) zich welkom kan voelen. De Groentemeester is een zelfoogsttuin waar vanaf mei verse groenten van het land te oogsten zijn. 

Oogstgenoot
Iedereen kan oogstgenoot worden. Je betaalt vooraf een soort abonnement voor het hele jaar, en je kunt dan iedere week zelf je groenten komen oogsten. Het opkweken en verzorgen van de groenten wordt voor je gedaan. Je mág wel meehelpen, maar het hoeft niet. Alleen oogsten moet je zelf doen. Gemiddeld genomen kun je iedere week rekenen op zo’n 5 groenten. De oogst gaat door tot in november.

Activiteit
Iedereen die wel eens met de metro reist, heeft allang gezien dat er al een tijdje activiteit is op het terrein. En vanaf deze week nemen de activiteiten alleen maar toe. Er is inmiddels best een behoorlijke club vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Op maandag, donderdag en zaterdag wordt er door de vrijwilligers mee geholpen met allerhande klussen. In het begin zullen die klussen nog vooral gericht zijn op de zelfoogsttuin, maar later in het jaar komen daar ook werkzaamheden voor het voedselbos bij.

NL Doet
In januari deden we daar alvast een voorproefje voor met de aanplant van een fors aantal bomen en struiken die van de ondergang in het oeverbos gered waren, maar de verdere aanplant van het voedselbos zal ergens in het najaar gaan plaatsvinden. Op vrijdag 10 maart wordt er in het kader van NLdoet gewerkt aan het opknappen van de zeecontainer. Hij krijgt een likje verf. En zo maken we hem klaar om als gereedschapsschuur te dienen.

Meer informatie daarover vind je op de site van NLdoet. Als je ook betrokken wil worden bij Weij en/of De Groentemeester, neem gerust contact op.