Jet van Duijvenbode had het prima naar haar zin aan boord van de Wylde Swan.
Jet van Duijvenbode had het prima naar haar zin aan boord van de Wylde Swan. (Foto: PR)

Verblijf op Wylde Swan vloog voorbij voor Jet

Slapen op een onbewoond eiland en een bezoek aan een basisschool in Dominica. Het zijn voorbeelden van wat Jet van Duijvenbode is bijgebleven van haar verblijf op zeilschip de Wylde Swan in het Caraïbisch gebied.

Chrit Wilshaus

Begin vorig jaar vertelde Jet in deze krant over haar voornemen samen met andere leeftijdgenoten mee te willen met deze grootste topzeil schoener ter wereld. Ze vertrok 23 december vorig jaar vanaf Schiphol naar het Caraïbisch gebied waar het schip lag en landde na een verblijf van ruim vijf weken op 28 januari dit jaar weer op diezelfde luchthaven. Kerst en oud en nieuw, maar ook haar zestiende verjaardag, vierde Jet aan boord van het schip. Wat volgens haar ook niet onvermeld mag blijven, is dat een jongen op de eerste dag dat ze gingen zeilen over zijn toets moest overgeven; hij heeft dat nog vaak moeten horen. “Ons bezoek aan een basisschool in Dominica vond ik heel interessant. In groepjes hebben we verschillende klassen bezocht en onder andere armbandjes met de kinderen gemaakt en voorgelezen. Verder hebben we nog een spel met ze gespeeld. De dag na ons bezoek zijn ze bij ons aan boord geweest.” De Unoxmutsen die Jet had geregeld voor de andere trainees en begeleiders werden aan deze leerlingen gegeven.

Wachtlopen

Desgevraagd vertelt Jet dat ze vooraf eigenlijk nergens tegenop zag. Of het moest misschien het wachtlopen zijn. “Ik was bang dat ik misschien niet op tijd wakker zou worden. Maar uiteindelijk viel dat heel erg mee; het was eigenlijk een van de leukste dingen die je kon doen. Wachtlopen deed je altijd met een groepje.” Tijdens het wachtlopen werden de taken onderling verdeeld, aldus Jet. Gelukkig was er tijdens de wacht ook begeleiding bij.” Volgens Jet was het tijdens het wachtlopen meestal heel erg donker. Maar ook was de sterrenhemel dan heel erg mooi. “Ik had nog nooit zoveel vallende sterren gezien, niet normaal!”

Snel aan gewend

Jet wist van tevoren dat ze te maken zou krijgen met een vol programma. Hoe ervoer ze dat?

“We kwamen aan op vrijdagavond en op zaterdag begonnen we al met school. Dat was eigenlijk wel goed want dan kwam je gelijk in het ritme. Het viel eigenlijk wel mee want je raakte er heel snel aan gewend en het was ook wel fijn.” Op kerst hebben we ook school gehad. Maar ook met oud en nieuw.”

Rumoerigheid

Weer terug op school in Maassluis miste Jet de zelfstudie. “Want na vier uur was je klaar. Op school realiseerde ik me dat ik aan boord in vier uur eigenlijk meer deed dan in acht uur op school. Ook miste ik de rumoerigheid aan boord en de aanwezigheid van de anderen.”

(Lees meer op
www.rodi.nl/maassluis).

Ook dit behoorde tot de werkzaamheden van de groep waarmee Jet van Duijvenbode een zeilreis maakte.