Steven Datema, lijsttrekker ChristenUnie (CU) Zuid-Holland.
Steven Datema, lijsttrekker ChristenUnie (CU) Zuid-Holland. (Foto: PR)

‘Samenwerking met gemeente cruciaal’

Het gesprek aangaan, luisteren en keuzes maken. Daar is waar het volgens Steven Datema, lijsttrekker ChristenUnie (CU) Zuid-Holland waar het om gaat. En Ytzen Lont, lijsttrekker Waterschap Delfland voor CU/ SGP wil zich de komende periode specifiek inzetten om de grote bouwopgave vanuit waterstaatkundig oogpunt goed uit te voeren.

Daarbij is volgens hem samenwerking met de gemeente cruciaal. Vraagstukken als woningbouwopgave, bereikbaarheid, stikstofcrisis en klimaatopgave, vragen volgens Datema dan ook om een krachtig provinciebestuur én een goede controle van dat bestuur. Volgens hem zet de CU Zuid-Holland zich daarvoor in. De afgelopen periode maakte de CU deel uit van het provinciebestuur en richtte zich op het MKB (midden- en kleinbedrijf). Ook zette de CU zich in voor maatwerk bij nieuwbouwprojecten. Een hoge dichtheidsnorm zou in Maassluis niet logisch zijn. Samen met andere partijen wist de CU volgens Datema met succes geld vrij te maken voor het voortzetten van het meerjarig Actieplan Boerenlandvogels. “Maar ook zorgde de CU ervoor dat bij het intekenen van ecologische verbindingszones maatwerk wordt geleverd.”

Samenwerking cruciaal

Maassluis en Delfland werkten afgelopen bestuursperiode goed samen, aldus Lont. Zo werd onder meer de Maasdijk onder handen genomen en werden de handen ineen geslagen om het jaagpad bij de Vlietlanden aan te pakken. "Daarbij zorgen we ook voor het culturele erfgoed. Zoals gemaal de Zaayer en de Monstersche Sluis.” Delfland moet volgens Lont actief meedenken over "de enorme woningbouwopgave die ons gebied heeft en hoe deze opgave moet worden ingepast in het watersysteem.” "Ook hierbij is samenwerking met de gemeente cruciaal. Verder schrijven Europese regels voor dat per 2027 het water aan strenge milieukwaliteitseisen moet voldoen.” Lont stelt de ontwikkelingen hieromtrent goed in de gaten te houden. "Vragen die daarbij volgens hem van belang zijn: Zijn we op koers om de doelen te bereiken en welke maatregelen nemen we? Maar ook het waterpeil staat steeds meer onder druk. Doen we de juiste investeringen om schade te voorkomen? We moeten dan naast de mensen gaan staan en niet meteen met het vingertje wijzen.”


Op 15 maart zijn er verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen.