Kappie, een creatie van Marten Toonder.
Kappie, een creatie van Marten Toonder. (Foto: PR)

Boek: Kappies eerste wereldreis!

Bliksiekaters! Wie kan daar zijn? …, natuurlijk! De stoere sleepbootkapitein van de Kraak uit de legendarische verhalen van Marten Toonder (1912-2005), de grootmeester van de literaire ondertekststrip.

Jarenlang verschenen de Kappie-strips dagelijks door het hele land in de krant. Hele generaties knipten daarna braaf de losse afleveringen uit om ze vervolgens netjes in oude schoolschriften te plakken. Nog altijd kent iedereen heer Ollie B. Bommel en Tom Poes, maar Kappie is een beetje op de achtergrond geraakt. Geen wonder, al die ‘onbescheiden klonterigheid’ en ‘dat gezever van die landkrabben’ is niet aan de kapitein besteed! Liever kiest Kappie met de Maat en de Meester het ruime sop, terwijl hij intussen allerlei spannende avonturen beleeft. 


Uitgeverij Stripstift, de Amsterdamse hofleverancier van de sleepbootavonturen, brengt op 18 maart 2023 een nieuw deeltje uit: het allereerste Kappie-verhaal!

Bijzondere uitgave

Dit is in meerdere opzichten een bijzondere uitgave: het was de eerste na-oorlogse strip van Toonder; dit verhaal schreef en tekende hij helemaal zelf. En in het verhaal is de oorlog, die net voorbij was, nog zeer nadrukkelijk aanwezig. De laatste vijf pagina’s zijn al in de jaren veertig verloren gegaan, en pas recent teruggevonden. Dit wordt daarom de eerste complete uitgave van dit Kappie-avontuur! 

Sleepvaartmuseum

Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren legt de Kraak op zaterdagmiddag 18 maart aan bij het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis. Daarbij zal o.a. een korte lezing worden gehouden door historicus Kees Ribbens en zal het eerste exemplaar officieel in ontvangst worden genomen.

Oorlam

We durven er Kappie's snorpunten om te verwedden dat u die feestelijke gebeurtenis zeker niet wilt missen! De middag wordt besloten met een toepasselijke oorlam voor alle ‘opvarenden'. Door te reageren op deze e-mail kunt u zich aanmelden. U ontvangt van ons een bevestigingsmail. Het Nationaal Sleepvaartmuseum, Hoogstraat 1, Maassluis, Wanneer: zaterdagmiddag 18 maart van 15.00-17.30 uur.

Afbeelding