Ineke en Inez voor een gedeelte van de afgebrande stal.
Ineke en Inez voor een gedeelte van de afgebrande stal. (Foto: GvW-T)

Brand in de Karperhoeve: “De verbrande dieren, dat is het ergste”

“Ik had geen vijf minuten later wakker moeten worden, dan waren alle dieren kansloos geweest,’ zegt Ineke Van Waalwijk Doorn-Hollaar. De eigenaresse van de Karperhoeve die aan de rand van Midden-Delfland en Maassluis ligt, heeft moeilijke dagen achter de rug. Vorige week brandde in de nacht van dinsdag op woensdag de vrij nieuwe stal af. De paarden werden gered maar 39 schapen met hun lammeren vonden de dood in de vlammen.

Gemma van Winden-Tetteroo

Zodra je het erf opkomt, ruik je dat hier brand geweest is. Hier en daar liggen hopen restanten. De paardenboxen zijn verlaten. De grote hoge stal waar de schapen stonden, is één grote massa van verwrongen staal, dakplaten en het schroot dat overgebleven is van een speciale paardenauto voor twee paarden en een shovel. Het is het trieste resultaat van een zeer grote brand.

Vijf paarden en een veulen

Het was rond 02.15 uur dat Ineke (51) wakker werd van een geluid. “Het leek of ik een rolcontainer hoorde op het erf. Ik kon het niet thuisbrengen. Misschien was het achteraf het geluid van het uitzetten van de dakplaten van de schuur. Ik weet het niet. De paarden hinnikten. Ik keek uit het slaapkamerraam maar zag aanvankelijk niks. Ik besloot even bij de schapen te gaan kijken, die lammen om deze tijd. Mijn man Pieter werd wakker en toen hij hoorde dat ik dacht aan een rollende container, sprong hij ook uit bed om de honden erop af te sturen. Ik deed de deur van de stal open en zag allemaal rook. Ik ben heel hard gaan gillen dat er brand was en ben onmiddellijk begonnen met het weghalen van de paarden. Er stonden er vijf in hun boxen. Ik heb in die nacht geleerd dat het ontzettend belangrijk is dat er geen rommel ligt te slingeren op de vloer en dat de halsters van de paarden altijd op dezelfde plek moet zijn. Dat was gelukkig allemaal in orde. Daarom heb ik onze vijf paarden en een pasgeboren veulen in veiligheid kunnen brengen. Ik realiseer me dat er niet nog meer paarden hadden moeten staan want dan hadden we die niet meer kunnen redden. Op een gegeven moment was het rookgordijn namelijk zo dik dat ik alles op de tast moest doen.” Pieter had inmiddels de brandweer gebeld. Dochter Inez (26) die ook in het bedrijf zit en aan het begin van de oprijlaan woont, was wakker geworden van het gegil van haar moeder. De vlammen sloegen uit het dak van de stal. “Pieter had al heel snel door dat onze schapen, 39 in totaal, niet meer te redden waren. Er zijn ook ruim twintig lammetjes door de vlammen de dood in gejaagd. Ik weet het aantal niet precies meer want mijn administratie is ook verbrand.” Als Ineke over het verlies van haar dieren praat, wordt het haar even te veel. “Dat is het ergste.”

Leeg

De Karperhoeve is een monumentale boerderij uit 1711. De stal die nu verloren gegaan is, werd gebouwd in 2019. Gelukkig stond de wind de goede kant op, anders was de boerderij zelf, met het rieten dak, ongetwijfeld ook aan de vlammen ten prooi gevallen. De brandweer was heel snel ter plaatse. De eigenaren werden onderzocht door toegesneld ambulancepersoneel maar behalve een enorme emotionele dreun en een schorre stem, is er geen lichamelijk letsel. “Het is een wonder dat de paarden niet in paniek waren. Maar die schapen… dat is verschrikkelijk. Ze waren ’s nachts in de stal en we brachten ze iedere morgen naar de polder. De wei is akelig leeg.” Omdat Ineke en Inez niet alleen heel veel paardrijlessen verzorgen in hun manege maar ook onvergetelijke kinderfeestjes organiseren en daarnaast de zorg voor pensionpaarden hebben (die overigens in een andere stal staan achter op het erf) kennen zij heel veel mensen. “Ik heb al meer dan 400 appjes.” Ook kregen ze talloze kaarten, waaronder een volgeschreven exemplaar van een arbeidsinspecteur die eerder op de Karperhoeve is geweest en daar de passie voor de dieren zag, zo schrijft hij. Dat medeleven wordt erg op prijs gesteld. “Vriendinnen zijn vandaag gekomen om het huis schoon te maken. Alle wedstrijd- en trainingsspullen zijn half of helemaal verbrand. Die hebben zij ook uitgezocht.”

Vooruitkijken

Over de oorzaak is nog niets bekend. “Er wordt technisch onderzoek gedaan. Wij moeten weer verder, vooruitkijken. Ik heb nooit geweten dat een brand zo’n impact kon hebben op je leven. Ik zie steeds die staldeur voor me. Waarschijnlijk moet alles als verloren beschouwd worden. Alles is krom.” De schade loopt in de tonnen. Er zijn ook hartverwarmende reacties. “Er is net weer een grote schaal lasagne gebracht en ik kreeg een envelop met € 100,- van een vroegere buurman. Zo lief.” Een paar lesklanten zijn spontaan een crowdfunding gestart. Ze schrijven: “Juist omdat de eigenaren van de Karperhoeve 24/7 keihard werken voor hun dieren en de kinderen in de omgeving. U kunt ook doneren via: https://www.doneeractie.nl/ondersteun-karperhoeve-in-heftige-tijden/-74576. Elk bedrag, hoe klein ook, is van harte welkom,” aldus Colin en Vivien Springveld die de actie leiden. U kunt zich daarnaast nog aanmelden voor NL Doet op de Karperhoeve. Zij kunnen nu alle hulp goed gebruiken. In de stal stond ook een gekregen keuken te wachten op plaatsing in de Barg. De keuken is verbrand maar Ineke kreeg via via al binnen een week een andere tweedehandskeuken aangeboden. “Zo ontzettend lief, dat doet me echt wat,” vertelt ze.

Kan er ook andere hulp geboden worden?

"Misschien wil iemand de lunch verzorgen tijdens NL Doet. Maar ook later kunnen we heel graag extra handjes gebruiken want er moet heel veel gedaan worden. We zouden graag de Boerenmarkt weer houden tijdens de Midden-Delfland dagen. Alle hulp is van harte welkom.” Dus u kunt zich melden. De bewoners van de Karperhoeve verzorgen al jaren de gratis Kerst en Pasenbrunches of -diners voor alleenstaande ouderen. "Omdat we het zelf goed hebben,” staat er dan bescheiden op de site. Nu ze zelf een heftige periode doormaken is het inderdaad hartverwarmend dat anderen nu iets voor hen terugdoen. Wie goed doet, goed ontmoet!

Een luguber aanzicht in de stal, alles is verwrongen.