Met een Blijverslening kan onder meer een aanpassing als een traplift gefinancierd worden.
Met een Blijverslening kan onder meer een aanpassing als een traplift gefinancierd worden. (Foto: Pixabay)

Blijverslening moet beter op de behoeften van inwoners aansluiten

Wethouder Corine Bronsveld (CDA) wil de communicatie over de Blijverslening een nieuwe impuls geven omdat de aanvragen voor deze lening uitblijven. Dat schrijft ze in een raadsinformatiebrief (RIB).

Chrit Wilshaus

De lening is bedoeld om woningen levensloopbestendig(er) te kunnen maken. Bijvoorbeeld door er een traplift in aan te brengen. De lening is zowel voor huur- als koopwoningen beschikbaar. Bronsveld geeft in haar brief aan te willen kijken hoe de Blijverslening beter bij de behoeften van inwoners kan aansluiten. ‘Op basis daarvan gaan we dit jaar ook aan de slag met een voorstel voor een subsidieregeling speciaal voor collectieve woningaanpassingen.’

Respijt en logeerzorg

Daarnaast werkt de in 2021 opgerichte werkgroep Wonen, Zorg en Welzijn volgens het collegelid aan de uitvoering van het convenant Nieuwe woonvormen voor ouderen. ‘Met de partners van woonservicezone de Vloot zijn we in gesprek over verregaande samenwerking.’ Zo zijn gesprekken met betrokkenen in gang gezet om ook het Wonen Plus in Oud Sluys vorm te geven. Maar ook is het aanbod van respijt- en logeerzorg in de regio geëvalueerd. Daarvoor is onder andere gesproken met mantelzorgers uit Maassluis. Bronsveld: ‘Samen met de gemeenten Vlaardingen gaan we aan de slag met de resultaten en aanbevelingen uit het Klik-onderzoek.’ (In september 2021 zijn de vrijwilligerssteunpunten van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam samengevoegd onder de naam KLiK vrijwilligers).

Positieve effecten

Uit de jaarlijkse scan Uitvoeringsprogramma Wmo blijkt, aldus de RIB, dat een aantal maatregelen tot positieve effecten heeft geleid. Zoals ontwikkelingen rondom het platform Samen-zijn-wij-Maassluis, de proef met de welzijnscoach, de aanstelling van een vertrouwenspersoon voor vrijwilligers, de toename in het gebruik van Argos mobiel en het uitvoeringsplan Beschermd Wonen. In de jaarlijkse scan is bovendien opgenomen wat beter kan.
De welzijnscoach werkt vanuit het principe Welzijn op recept wat al bekend is voor de doelgroep ouderen vanuit Seniorenwelzijn. Deze pilot richt zich op jeugd en volwassenen. De welzijnscoach is werkzaam vanuit het wijkteam en totnogtoe laat de proef positieve resultaten zien, weet de portefeuillehouder.

Sinds Argos Mobiel op 1 februari vorig jaar van start ging, is het aantal ritten in korte tijd van enkele tientallen naar vele honderden per maand gestegen. Tegelijkertijd nam het aantal vrijwilligers toe.'

Verlengen tot 2026

Vanuit de gemeentelijke organisatie is het afgelopen jaar gewerkt aan extra opgaven. Zoals de opvang van Oekraïners en verzachtende maatregelen met betrekking tot de effecten van corona. De wethouder schrijft te merken dat een goede uitwerking van het Uitvoeringsprogramma Wmo meer tijd nodig heeft. En daarom wil zij de periode daarvoor met twee jaar verlengen tot 2026. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).